El jurat dels Premis Maestrat Viu ha considerat concedir el Premi Carles Salvador 2021 a Joaquim Arnau Querol pel valor social de la tasca científica que ha desenvolupat des de Barcelona i ha sabut incidir en la societat del Maestrat i valenciana en demostrar els beneficis de l’ensenyament-aprenentatge del català en els programes d’immersió i d’acollida de nouvinguts. El Premi Pere Labèrnia 2021 el rep l’empresa Olis Cuquello de la Jana per la producció d’un oli d’oliva de qualitat extra que té el valor afegit d’apostar pel patrimoni arbori i arquitectònic de la cruïlla catalana i valenciana i el seu entorn, pel conreu de la terra i per normalitzar el valencià en l’àmbit comercial.
En aquesta vuitena edició dels Premis Maestrat Viu, el jurat ha estat format per José Enrique Gargallo Gil, membre numerari de la Secció de Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans; Ramon Ferrer Navarro, president de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua; Natxo Badenes, president d’Escola Valenciana, Federació d’Entitats per la Llengua; Lluís Gimeno Betí, premi d’honor a la trajectòria personal Maestrat Viu 2020; Andreu Carapuig Fibla, en representació de Canal 56, premi d’honor a la trajectòria col·lectiva 2020; i Vicent Sanz Arnau, secretari de Maestrat Viu. La presidenta de Maestrat Viu, Pilar Marès, va excusar l’assistència.
Joaquim Arnau Querol (Rossell, 1944) és doctor en filosofia i lletres per la Universitat de Barcelona, d’on és professor emèrit del Departament de Psicologia Evolutiva i de l’Educació, i membre numerari de l’Institut d’Estudis Catalans des de 2008 i emèrit des de 2013, adscrit a la Secció de Filosofia i Ciències Socials. També ha estat distingit com a professor doctor honoris causa per la Universitat de Vaasa (Finlàndia). La seua tasca investigadora s’ha dirigit principalment a l’avaluació de programes bilingües i de processos d’ensenyament-aprenentatge del català en els programes d’immersió i en els d’incorporació d’alumnat migrat, així com en la formació de professorat. A més, va ser distingit amb el 2n Premi d’Educació Josep Pallach pel llibre Escola i Contacte de Llengües (1980), i va ser el president de la II EuropeanConference on ImmersionProgrammes (1996) i de l’Associació Catalana de l’Institut Europeu de Programes d’Immersió (2000-2004).
Olis Cuquello és una empresa fundada a la Jana l’any 2013 per quatre socis amics amb l’objectiu de produir oli d’oliva verge monovarietal de qualitat i amb el valor afegit d’oferir un producte arrelat a un territori singularitzat pel patrimoni arbori que representen les oliveres mil·lenàries. Olis Cuquelló és un projecte empresarial amb exigència i rigor sostingut sobre el respecte al medi ambient, el tracte directe amb el consumidor, la protecció del patrimoni arquitectònic i arbori mil·lenari, l’aplicació de noves tècniques d’agricultura, la conservació de les varietats autòctones del Maestrat i l’etiquetatge en valencià.
La qualitat dels olis d’oliva extra ha estat un distintiu d’Olis Cuquello, que actualment ofereix cinc monovarietals: Canetera 100, Cuquello 100, Farga 100, Sevillenca 100 i Villalonga 100. Aquesta qualitat, però, va obligar l’empresa a renunciar a la primera collita, la de 2013, perquè no complia l’estàndard que s’havia fixat. La collita de 2014 propicia tres monovarietals: Farga 100, Cuquello 100 i Villalonga 100; i la de 2015, dos: Canetera 100 i Sevillenca 100. Amb els cinc productes estrela al mercat, etiquetats en valencià, fa poc més de deu dies Olis Cuquello ha presentat el primer oli verge extra ecològic, anomenat Diferent, un nom que es justifica perquè és un OOVE ecològic elaborat a partir de la combinació de tres varietats, de les quals, la Villalonga és primerenca i el Llumet i la Morruda, tardanes; per tant, es tracta d’un producte nou que s’alluna conceptualment del que oferia l’empresa fins ara. La incorporació d’aquest nou producte ha exigit que una part de la producció passara de sostenible a ecològica l’any 2017, perquè calen tres anys de transició, i han hagut d’incorporar les oliveres de Juan Luis i de Mari Luz, que ja estaven produint en ecològic, perquè els minifundis dels quatre socis inicials no produïen oli suficient per a tota la demanda.
Acte de lliurament dels Premis Maestrat Viu 2021
Òscar Pérez Silvestre, la Plataforma No al Yellowstone Europeo (guardonats a la iniciativa anual), Joaquim Arnau Querol i Olis Cuquello (guardonats d’honor), rebran el guardó dels Premis Maestrat Viu en l’acte que tindrà lloc al Pla de Sant Pau d’Albocàsser el dia 29 de maig a les sis de la vesprada. Per a assistir a l’acte, o al sopar posterior, cal inscriure’s en el formulari publicat en el web www.maestratviu.org/. Les reserves es podran fer fins dilluns 24 de maig.
Enguany també se celebrarà el mateix dia, però a les 17 h l’acte final del concurs de la Festa per la Llengua 2020-2021, que s’hauria hagut de celebrar a Albocàsser l’any passat i que es va postposar fins a enguany. Per assistir-hi, també cal inscriure’s prèviament a un altre formulari del mateix web de Maestrat Viu.