El vinyetista Xipell ha sigut l’encarregat de realitzar aquest còmic dirigit al públic infantil i juvenil de la província
La Diputació de Castelló ha presentat aquest matí el nou còmic ‘La Panderola’ al costat de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua i l’Associació d’Amics del Ferrocarril de Castelló (Aafcas). Es tracta d’una edició de literatura infantil i juvenil, creada pel vinyetista castellonenc Xipell, en la qual es pretén donar a conéixer la història del famós tren i fomentar la lectura en valencià. A l’acte de presentació han assistit la diputada de Cultura, Ruth Sanz; el president de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, Ramon Ferrer; el primer tinent d’alcalde d’Almassora i diputat d’Hisenda, Santiago Agustí; Raúl Soria, regidor de l’Ajuntament de Betxí; Ascensió Figueres com a representant de l’Ajuntament d’Onda i primera presidenta de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua; l’autor, Joan Montañés Xipell, i el representant d’Aafcas, Juan Peris.
La diputada de cultura, Ruth Sanz, ha explicat que “és un plaer col·laborar amb l’Acadèmia” i ha destacat la seua important labor com a “transmissors de la llengua valenciana i la història de la província”. Al seu torn, el president de l’Acadèmia València de la Llengua, Ramon Ferrer, ha expressat la seua gratitud a la Diputació perquè “els ha permés continuar amb la seua col·lecció de còmics ‘Gràfica’ i seguir amb la difusió del valencià”.
L’autor del còmic, Xipell, ha destacat la varietat de personatges recognoscibles del còmic que no solament formen part de la ficció, sinó que van ser figures rellevants per a la província i ha acabat agraint “la confiança en el seu treball per part de l’Acadèmia i de Juan Perís”. Per a finalitzar, el representant d’Aafcas, Juan Peris, ha incidit en “la importància de contar la història de la Panderola perquè no es perda”.
‘La Panderola: el tren que va volar’
El còmic és un viatge màgic per l’antiga ruta de la Panderola on els personatges del Tiet Batiste i els seus nebots Tico i Tica recorren Onda, Betxí, Vila-real, Borriana, Almassora, el Grau i Castelló. Junts s’embarquen en una aventura en la qual coneixen a personatges tan distintius de la província com el pintor Manolo Safont; el farmacèutic Josep Calduch; el pianista Iturbi o la soprano Herminia Gómez, que els permeten conéixer la història del peculiar tren que unia les diferents localitats i que era la principal via de transport de mercaderies en el sector ceràmic i agrícola.
La Diputació ha imprés un total de 20.000 exemplars que es repartiran per diferents municipis de Castelló, Vila-real, Borriana, Onda, Almassora, Betxí i també, es destinaran unitats a l’Acadèmia València de la Llengua i a l’Associació del Ferrocarril de Castelló.
Aquest còmic entra a formar part de la campanya de l’AVL ‘Un xiquet, un còmic’ al costat d’altres títols com ‘Jaume I’, ‘Sexenni de Morella’, ‘Els Pelegrins de les Useres’, ‘Les Falles’, ‘Les Festes de Sant Antoni’ i ‘La Fundació de Castelló’ que s’han reeditat i han sigut impresos amb un total de 1.500 exemplars cadascun per la impremta provincial. Aquests exemplars es repartiran pels municipis de la província de Castelló amb una població menor a 5.000 habitants. La Diputació continuarà col·laborant amb entitats com l’AVL per a fomentar la literatura en valencià i divulgar la història de la província.