La campanya dels cítrics a les Terres de l’Ebre ja es pot donar per finalitzada. La valoració de la campanya s’ha fet a la Cooperativa de Cítrics d’Alcanar i ha estat a càrrec de l’alcalde, Joan Roig, del director dels Serveis Territorials d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació a les Terres de l’Ebre, Jesús Gómez i del president del Consell Regulador de la IGP Clementines de les Terres de l’Ebre, Federico Tarazona.
Aquesta és la campanya agrícola més llarga de Catalunya perquè comença al setembre i acaba al maig amb una durada de nou mesos. Al voltant de 10.000 temporers han contribuït a dur-la a terme per collir, envasar i enviar al mercat, majoritàriament d’exportació a Europa, al voltant de les 145.000 tones de mandarina i 50.000 tones de taronja. El protocol contra la COVID-19 impulsat per la Generalitat i implantat per les empreses i el sector ha permès la ràpida detecció dels casos i el seu aïllament, amb la qual cosa la campanya s’ha desenvolupat amb tota normalitat.
Després de nou mesos i dos onades molt intenses d’afectació per coronavirus, es pot concloure que els brots originats no han afectat el desenvolupament normal de la campanya. Joan Roig, destaca que la clau ha estat “començar a treballar mesos abans de la campanya amb la implicació de la Generalitat, els consells comarcals del Montsià i el Baix Ebre, els ajuntaments, així com totes les persones i empreses del sector amb l’objectiu de protegir a treballadors i treballadors i també als veïns i veïnes”.
La bona gestió de la crisi de coronavirus, però, no s’ha traslladat als preus de la clementina de les Terres de l’Ebre. Enguany, amb prop de 30.000 tones, hi ha hagut un increment de la producció del 30% respecte a l’any passat, però els preus per als productors han estat molts baixos. El president del Consell Regulador de la IGP de les Terres de l’Ebre ha parlat d’una campanya “molt difícil i de preus decepcionants”, que en el cas de la mandarina no han passat de 20 cèntims el quilo i que en molts casos “només permetran als productors cobrir costos de producció”. En canvi, enguany el preu per als productors de taronja serà més bo.
Pel que fa a la comercialització, el director dels Serveis Territorials d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació a les Terres de l’Ebre, Jesús Gómez, ha destacat que “les dos onades de coronavirus van aturar la restauració en l’àmbit europeu i això va causar la saturació del mercat”.
Les condicions climàtiques de les Terres de l’Ebre la converteixen en una zona ideal per al conreu de cítrics, sobretot de clementines, reconegudes amb una Indicació Geogràfica Protegida (IGP) per la seua elevada qualitat des de l’any 2003. En aquest sentit, el director aposta per posar en valor “la qualitat de la clementina i fet de ser un producte de proximitat” per a revertir aquesta situació.
A Catalunya només es consumeix prop d’un 10% de la producció de cítrics, la resta es destina al mercat exterior, principalment a Alemanya i França. Joan Roig, alcalde d’Alcanar, ha afegit que “Terres de l’Ebre només produeix la meitat dels cítrics que Catalunya consumeix, per tant, és molt important seguir treballant per a promoure el consum intern sense oblidar l’exportació que també permet diversificar els preus”.
Pla d’Acció dels Cítrics
El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació està implementant el Pla d’acció dels cítrics que és el resultat del treball conjunt entre el Departament i agents i experts del sector dels cítrics, amb propostes de mesures acordades que serviran per a impulsar el sector.
L’objectiu del Pla és promoure la participació dels agents i dinamitzadors del sector, identificar els principals reptes i oportunitats del sector en els pròxims anys i definir les mesures i accions per consolidar i enfortir el sector cítric a llarg termini. En l’elaboració d’aquest Pla ha participat tota la cadena agroalimentària que intervé en aquesta producció: organitzacions professionals agràries, productors, cooperatives, empreses, membres de la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Clementines de les Terres de l’Ebre, cadenes de distribució i l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA).
El Programa de fruita a les escoles que promou la Generalitat també compleix una de les mesures recollides en el Pla d’acció dels cítrics, ja que es lliura a l’alumnat mandarines i taronges per donar visibilitat als cítrics mitjançant el seu consum a les escoles i així ajudar a incrementar-ne la presència en mercats de proximitat. De fet, el programa de fruita a les escoles es va presentar a Alcanar el passat mes d’octubre.
En el marc de l’Any Internacional de les Fruites i Verdures, el Departament d’Agricultura, en col·laboració amb els productors de cítrics catalans i el Banc d’Aliments, també ha volgut fer arribar a les residències de gent gran fruites i verdures: 4.500 quilos de mandarina a 78 residències i 10.000 quilos de taronja.