El president de la Diputació assenyala que segueix pendent una segona descentralització que dote als ajuntaments de recursos suficients per a exercir les seues competències
El president de la Diputació, José Martí, ha advocat hui en les Corts Valencianes per la necessitat que la futura Llei de la Generalitat reguladora del Fons de Cooperació Municipal dels Municipis i Entitats Locals Menors de la Comunitat introduïsca criteris de discriminació positiva a favor dels xicotets pobles d’interior, que vagen en la línia de les millores que la mateixa Diputació ja ha aplicat al Pla 135 d’Obres i Serveis. Ha sigut durant la seua compareixença en les Corts Valencianes en el procediment de participació ciutadana amb motiu de la tramitació del Projecte de Llei de la Generalitat Valenciana, reguladora del Fons de Cooperació.
Martí reivindica «una necessària mirada de la llei cap als xicotets pobles d’interior que contemple la introducció de factors de correcció perquè els seus ciutadans puguen gaudir de més i millors serveis», alguna cosa que «per a la Diputació progressista de Castelló és fonamental perquè tenim la voluntat de treballar per a l’equiparació dels drets de la ciutadania en tot el territori».
Abundant en aquesta idea ha assenyalat que, «els serveis bàsics han de ser iguals, tant en la costa com a l’interior»,
El president considera que, encara que el Fons de Cooperació ja és una realitat al qual anualment realitzen aportacions la Generalitat Valenciana i les diputacions de Castelló i València, ha d’aprovar-se per llei «per a propiciar una clara defensa de l’autonomia municipal a través de la suficiència financera». Creu que «és important que tinga rang de llei perquè tant la Generalitat Valenciana com les tres diputacions tinguen l’obligatorietat de contribuir al mateix amb fons propis».
També ha fet referència al fet que «segueix pendent la segona descentralització que necessàriament passa pel municipalisme, la defensa de l’autonomia municipal i perquè els ajuntaments tinguen recursos suficients per a portar avant les seues competències, alguna cosa que resulta bo i molt positiu per a la població».
Martí recorda que «una de les decisions adoptades per la Diputació de Castelló arran del canvi que es va produir en l’estiu de 2019 va ser la de sumar-se al Fons de Cooperació, alguna cosa que va succeir per primera vegada en la història en 2020, consignant en el pressupost 5,6 milions d’euros. Donada l’excepcionalitat originada per la pandèmia de la Covid, en 2021 s’ha doblegat l’aportació fins a situar-la en 11,2 milions d’euros».