La Generalitat ha instal·lat, des de l’inici de la pandèmia, un total d’11 noves estacions base de la xarxa de Comunicacions Mòbils Digitals d’Emergències i Seguretat (COMDES) per a millorar la cobertura de la xarxa que utilitzen les flotes que intervenen en una emergència o incident de seguretat.
En concret, la Conselleria d’Hisenda i Model Econòmic, a través de la Direcció General de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions (DGTIC), ha posat en funcionament en l’últim mes les dues últimes estacions base en els municipis de Faura i Cheste.
Aquestes se sumen a les 9 bases que la Generalitat ha instal·lat des que es va declarar l’estat d’alarma i que han permés continuar garantint les comunicacions mòbils digitals a totes les organitzacions i flotes que presten serveis de prevenció, rescat, emergències i seguretat en determinades situacions, com és el cas de la COVID 19, al marge de les operadores privades.
La xarxa està a la disposició de totes les administracions de la Comunitat Valenciana i constitueix el sistema de comunicacions normalitzat per als serveis que intervenen en una emergència o catàstrofe, tal com preveu la Llei 13/2010. La xarxa és pública i està operada i explotada per la Generalitat, a través de la DGTIC, que duu a terme la planificació, supervisió i gestió tècnica, així com les tasques de gestió operativa dels usuaris.
Noves estacions base
Des de l’inici de la pandèmia al març de 2020 s’han posat en funcionament 11 noves estacions base en la Comunitat Valenciana, incloent-hi una estació base mòbil en la unitat mòbil del 112CV, la qual cosa suposa un increment del 6,29% en el nombre total d’estacions.
En aquest sentit, en 2020 es van posar en marxa noves estacions base en els municipis d’Orihuela, Peníscola, El Campello, Picassent, Silla, Carlet i Benidorm.
Creixement i millora constant
La xarxa està en un constant procés de millora i ampliació, com a evidència el fet que el passat estiu ja es duguera a terme una ampliació de la capacitat d’interconnexió entre la xarxa i el sistema de gestió d’emergències del 112CV, per a millorar el sistema de comunicacions per als serveis essencials.
Aquests treballs responien a l’incessant augment d’usuaris de la xarxa i les seues necessitats de comunicació, ja que la xarxa constitueix un servei crític i una eina clau per al Centre de Coordinació d’Emergències 112CV de la Generalitat, especialment activa a causa de la crisi sociosanitària generada per la pandèmia.
De fet, des de la declaració de l’estat d’alarma, la xarxa no ha deixat de créixer. El nombre de flotes que fan ús d’ella s’ha incrementat en un 24,7%, ja que s’han sumat 55 flotes noves a les 222 que ja feien ús de COMDES abans de la crisi. Així mateix, en aquests mesos, la xarxa ha sumat 1.119 usuaris i usuàries nous, la qual cosa representen un augment d’un 9,2%.
La Generalitat posa la infraestructura de la xarxa al servei de tots els municipis de la Comunitat perquè la utilitzen. Actualment, la xarxa compta amb 13.308 usuaris de 277 flotes, entre els quals es troben els serveis d’urgències sanitàries o prevenció d’incendis forestals, el 112CV, els consorcis provincials i locals de bombers, la Policia Autonòmica, les policies locals i els efectius de protecció civil de 229 ajuntaments, incloent-hi les capitals de província.
Cada flota o organització pot utilitzar COMDES com una xarxa privada virtual amb grups propis i amb total independència de la resta. Per a això, compta amb 184 estacions base i 2 estacions mòbils, distribuïdes per tot el territori, més de 240 radioenllaços i capacitat per a més de 1.380 comunicacions de veu i dades simultànies.