Un 20% de la població valenciana es declara fumador o fumadora habitual segons dades de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública. A més, l’edat d’inici de consum de tabac se situa als 14 anys.
Per això, Sanitat ha intensificat les campanyes preventives enfront del tabac per a conscienciar sobre els riscos que suposa per a la salut del consumidor, i sobre la potent capacitat addictiva que genera. A més, Sanitat s’uneix a la celebració del Dia Mundial sense Tabac, 31 de maig, que enguany l’OMS commemora amb el lema ‘Compromet-te a deixar-lo durant la Covid-19′.
Durant la pandèmia s’ha incrementat la percepció de risc sobre el consum de tabac, i la finalitat de l’OMS és ajudar a crear entorns més saludables que ajuden a deixar de fumar.
Segons ha indicat la consellera de Sanitat, Ana Barceló «ara més que mai hem de conscienciar-nos sobre els riscos del tabac. La pandèmia ens ha demostrat que cada vegada necessitem més espais lliures de fum, sense tabac. Hem aprés la importància de cuidar-nos, de cuidar la nostra salut, i en això està també evitar el consum de tabac».
Per això, «hui que és el Dia Mundial sense Tabac és un bon moment per a conscienciar-nos, i des de les administracions continuarem treballant per a crear i promoure cada vegada més espais lliures de fum».
En aquest sentit, des de la Conselleria de Sanitat, a més dels programes assistencials específics orientats a la deshabituació tabàquica, està duent a terme una intensa política de prevenció del consum de tabac i ampliant els ‘espais lliures de fum’ per a facilitar la presa de decisió de deixar de fumar.
En aquest cas, actualment ja hi ha unes 50 platges en la Comunitat Valenciana que s’han adherit o han sol·licitat adherir-se a la Xarxa de Platges sense Fum de la Comunitat Valenciana.
Es tracta d’una xarxa a la qual pot adherir-se qualsevol ajuntament que tenint llocs sensibles (platges d’arena, de roca, fluvials) decideix de manera total o parcial delimitar zones amb la consideració ‘d’espais lliures de tabac’. Aquests espais són identificats i senyalitzats, i es designa a unes persones com a mediadores que han de vetlar pel compliment. Aquests mediadors han sigut formats mitjançant un curs específic.
D’altra banda, un altre dels espais en els quals la Conselleria de Sanitat i Salut Pública està potenciant la labor de prevenció és a les aules. De fet, el projecte ‘Classes sense fum’ té un bon acolliment en els centres educatius, i la finalitat és evitar l’inici del consum de tabac entre els adolescents.
El programa es dirigeix a alumnes de 1r de l’ESO i consisteix en el compromís per part de l’aula de no consumir tabac durant el període de duració de l’acord. A més, es realitzen activitats i un curtmetratge de tres minuts sobre el consum de tabac.
Situació consum tabac en la Comunitat Valenciana
Segons dades de l’última Enquesta de Salut, quasi el 20% de la població major de 16 anys és fumador habitual i un 2,6% fumador esporàdic. La prevalença de persones de 15 a 24 anys que fumen, tant de manera diària com esporàdicament, és del 10%, un percentatge que es va incrementant amb l’edat. De fet, en el grup d’edat de 45 a 64 anys és del 33%.
Quant al consum entre adolescents, l’última enquesta d’ESTUDES reflecteix que l’edat d’inici en consum de tabac en la Comunitat està en 14,2 anys. A més, la prevalença d’estudiants que refereixen haver consumit alguna vegada en la vida tabac és del 41,7% i els que van manifestar haver-ho consumit en els últims 30 dies és del 26,8%.