El Consell Vinarossenc de Cultura sobretot ha tingut en compte la seua dedicació a l’ensenyament durant més de 40 anys i el treball d’investigació de la història de Vinaròs
El Consell Vinarossenc de Cultura ha decidit reconèixer amb el Grinyó Ballester, la distinció més important que atorga l’Ajuntament, a la professora i escriptora, Marian Fonellosa. Els membres del consell sobretot han tingut en compte la seua llarga trajectòria professional en el món de la docència, així com el seu treball d’investigació i recerca sobre Vinaròs.
La regidora de Cultura, Anna Fibla, ha felicitat a Fonellosa i sobretot ha insistit que «és una digna mereixedora del Grinyó Ballester, la segona dona que guanya aquest guardó i és un exemple de com les dones hem de ser referents en totes les àrees de la societat i això inclou la cultura». Pel que fa a l’entrega del guardó, Fibla ha indicat que es farà al mes de setembre durant els actes de la Carta Pobla.
El currículum de Marian Fonellosa Torres és molt extens. Destaca la seua dedicació a l’ensenyament durant 42 anys a Primària i Secundària, a més d’haver sigut professora de l’àrea de Geografia i Història, i haver realitzat cursos de doctorat en la Universitat de València. Del 1984 al 1998 va ser directora del col·legi Manuel Foguet, també va exercir com a professora a l’IES José Vilaplana durant dos anys i a l’institut Leopoldo Querol fins a la seua jubilació. D’altra banda, ha sigut directora del Setmanari Vinaròs durant vuit anys. És autora de nombroses publicacions, articles i ressenyes als mitjans escrits sobre la nostra història i sobre els noms dels carrers de Vinaròs.
Fonellosa també destaca per haver obtingut el VII Premi d’Investigació Històrica 2015 J.M. Borràs Jarque, amb l’obra ‘El mito del liberalismo en Vinaròs’.
Des de 1987 a 2010 va ser examinadora de la Junta Qualificadora de Coneixements de Valencià i fundadora de l’Escola d’Estiu de les Terres de l’Ebre, així com membre del Consell de Cultura de Vinaròs i coautora del llibre 50é Aniversari IES Leopoldo Querol.