Compromís ha denunciat avui en la planta terrestre del Castor, «la lentitud» del Govern de Pedro Sánchez en abordar el desmantellament i ha exigit l’execució del Pla de Desmantellament valorat en 159,35 milions d’euros, després de huit anys sense funcionament.
El senador, Carles Mulet, ha indicat que cada dia que la planta segueix parada costa 46.500 euros de manteniment. “És una barbaritat veure que ningú assumeix responsabilitats. Es va saber per la nostra pressió que tenien un projecte calendaritzat per a desmantellar-lo, però la realitat és que tot són excuses. Hem pagat 60 milions des que tenen el projecte. Què fa el PSOE i la ministra que va signar aquestes plantes? Estan en silenci. Estem en 2021 i hauria d’estar tot desmantellat. Quines intencions tenen amb aquesta planta i els pous submarins? No entenem què volen, perquè no té sentit que PP i PSOE no esten per la labor de depurar responsabilitats”, ha assenyalat.
També ha recordat com el 29 de gener de 2019 el Govern va anunciar en precampanya, com a ‘imminent’, el desmantellament de les instal·lacions, el que encara no ha succeït quasi dos anys i mig després. “El pitjor és que no se sap ni quines mesures o comprovacions han realitzat per a garantir la seguretat de les vàlvules, ni hi ha un calendari de desmantellament. Tan sols paguen per un cadàver flotant i unes instal·lacions parades com si els diners gastats ací no foren de ningú o no valguera per a millors propòsits”, ha indicat.
Evelio Monfort (PCDTDS) ha recordat que “el segellament provisional dels pous que tenia una vida de tres a cinc anys com a màxim excepcional, porta des de l’any passat caducat. Ho va dir la ministra fa dos anys, que s’havia de procedir al segellament definitiu. Imagineu que es produeix una fugida d’hidrocarburs en una zona tan turística com la que ens trobem entre el Delta de l’Ebre i Castelló, possibilitat que l’empresa va preveure en els seus projectes. Tenim un perill evident. Una administració que multa a la gent que no passa la ITV i ells incompleixen la llei flagrantment”, ha alertat.
La diputada, Belén Bachero, ha lamentat que “el gran pufo i negoci per a Florentino haja acabat sent un desastre per a les arques públiques, a més dels més de 500 terratrèmols que van patir els veïns d’aquests pobles”, per la qual cosa ha proposat canvis normatius perquè una cosa així no torne a ocórrer.
Juan Marcos Bayarri, portaveu de Compromís Peníscola ha manifestat que huit anys després del tancament la planta encara no estiga desmantellada “quan l’hem estat pagant tots els ciutadans” i s’ha preguntat “què passaria amb el sector turístic si hi ha alguna fugida?”, per la qual cosa ha manifestat que “no podem més que demanar el desmantellament immediat”.
El diputat Silverio Tena ha titllat «d’inconcebible” estar pagant els milions anuals que costa el manteniment d’una planta de no funciona “cosa molt injusta a més per al territori”. Per la seua part Mònica Álvaro ha explicat que “ací no es mou ni un pal ni un cable, l’estructura continua ací viva i no volem oblidar. Som ací per a recordar que és necessari desmantellar, perquè no volem que la terra torne a tremolar sota Vinaròs mai més”.
El membre de Compromís Vinaròs i exsenador, Jordi Navarrete, ha instat al Govern que “d’una vegada es prenguen mesures per a garantir el desmantellament i que els usuaris del sistema gasístic i els de sempre, com som els ciutadans, no siguem els qui paguem la festa”.
La coalició ha desplegat una pancarta amb el missatge ‘Fora Castor’, que ha sigut sostinguda per diferents representants de la comarca, Senat i Corts.
Poca transparència
Mulet ha recordat la poca transparència del Govern amb aquest cas a l’hora de facilitar informació com hem vist aquesta mateixa setmana “en la qual no hi ha manera que concreten la legalitat de les remuneracions” i la negativa de la Mesa del Senat a atendre la petició de creació d’una comissió d’investigació com han sol·licitat els 25 senadors necessaris.