Avui ha tingut lloc a l’Institut Sòl de Riu la presentació de la nova oferta formativa del centre, que en aquest mandat s’ampliarà amb dos noves propostes. A l’acte hi han assistit Joan Roig, alcalde d’Alcanar, Montse Perelló, directora dels serveis territorials d’Educació a les Terres de l’Ebre, Maribel Ramon, regidora d’Educació de l’Ajuntament d’Alcanar i Carme Caballer, directora de l’institut Sòl de Riu.
Per al curs actual la novetat ha estat el grau mitjà de Vídeo, Discjòquei i So, únic a les Terres de l’Ebre, mentre que per al curs vinent s’implantarà un programa de formació i inserció d’auxiliar de Vivers i Jardins. També es mantindrà el grau mitjà de manteniment electromecànic que es realitza des de fa anys.
Joan Roig ha destacat la tasca conjunta que s’està fent en l’àmbit educatiu al municipi per assolir «un dels principals objectius del pla de govern: l’ampliació de l’oferta formativa a Alcanar, emmarcant-la en un pla estratègic de poble enfocat als sectors productiu i culturals». Maribel Ramon ha afegit que «des del consistori s’ha donat tot el suport possible per a tirar endavant els dos estudis».
Grau Mitjà de vídeo, Discjòquei i So
En aquesta formació l’alumnat realitza sessions d’animació musical i visual en viu i en directe i efectua la captació, mescla directa, enregistrament i reproducció de so en tota mena de projectes sonors. La directora dels serveis territorials d’Educació ha comentat que «és el primer cicle formatiu d’imatge i so que s’imparteix al territori. A més, podrà tenir continuïtat perquè quan l’alumnat finalitze els dos cursos del grau mitjà tindrà la possibilitat d’accedir al cicle superior de Tortosa».
El consistori ha aportat 15.000 euros en equipament per aquest curs 2020-2021, mentre que per al proper es contempla una inversió similar. L’Ajuntament també ha habilitat i equipat un espai a l’Escola Municipal de Música perquè l’alumnat del nou cicle puga fer-hi una gran part de les classes pràctiques. En aquest sentit, la regidora d’Educació recorda l’aposta per la cultura musical del consistori, «juntament amb la reforma de l’auditori, també tenim previst impartir de cara a l’any vinent estudis superiors de conservatori.»
Carme Caballer ha destacat «que el primer any d’aquest grau ha estat molt productiu» i ha matisat que «va ser una mica complicat iniciar el curs perquè era totalment nou al territori, però a hores d’ara ja hi ha llista d’espera d’alumnat per al curs vinent».
Programa de formació i inserció d’auxiliar de Vivers i Jardins
El programa de formació i inserció d’auxiliar de Vivers i Jardins està adreçat a joves d’entre 16 i 21 anys que no han finalitzat l’educació secundària obligatòria. L’alumnat que finalitze el curs tindrà més coneixements a l’hora d’incorporar-se al mercat laboral o bé podrà continuar els estudis a l’Escola de Capacitació Agrària d’Amposta.
Montse Perelló ha recalcat que té molt sentit iniciar aquests estudis a Alcanar «perquè hi pot haver més demanda de treball al sector agrícola, com els vivers o jardins», mentre que Maribel Ramon ha explicat que «es posarà a disposició del centre el terreny adjacent a l’institut per a fer els exercicis pràctics i també es podrà disposar d’un altre espai dins el projecte multifuncional de cultura ecològica ‘Cultivem Salut’, en què conviuen activitats formatives, educatives i lúdiques».
La directora de l’institut ha conclòs que a hores d’ara «s’estan fent contactes amb empreses del sector per a promoure la formació dual i per a facilitar posteriorment contractes laborals».