El Consell ha autoritzat la contractació, per valor de prop de 310.000 euros, del servei per a la implantació i posada en marxa del Sistema d’Informació per a la gestió del Certificat Verd Digital (Digital Green Certificate) en la Comunitat Valenciana, que acredita que una persona ha sigut vacunada contra la COVID-19, s’ha realitzat una prova amb resultat negatiu o s’ha recuperat de la malaltia.
En aquest sentit, la vicepresidenta i portaveu del Consell, Mónica Oltra, ha explicat, durant la roda de premsa posterior a la reunió setmanal del Govern valencià, que el certificat, «encara que no és imprescindible per a viatjar, facilita la circulació lliure i segura de la ciutadania dins de la Unió Europea mentre dure la pandèmia».
Els certificats s’emeten de manera gratuïta, en versió electrònica o en paper, a petició de la ciutadania indicant la seua targeta SIP a través del portal de coronavirus, l’App GVA+ o el portal del pacient.
Referent a això, Oltra ha remarcat que el certificat és «gratuït, segur i accessible per a tota la població» i ha afegit que «s’obté de manera senzilla; garanteix la interoperabilitat en tota la Unió Europea i respecta els drets fonamentals, inclosa la protecció de dades personals».
Tipus de certificats
Existeixen tres tipus de certificat: vacunació, per a les persones que han rebut, almenys, una dosi de la vacuna; diagnòstic, per a aquelles que s’han realitzat una prova diagnòstica de la COVID-19 en les últimes 72 hores si és *PCR o 48 hores abans si és d’antígens; o de recuperació, per als qui han passat la malaltia 180 dies abans de viatjar.
La vicepresidenta ha indicat que «en les primeres 24 hores de funcionament d’aquest servei més de 12.000 persones es van descarregar alguna de les opcions de certificat i més de 90.000 persones en una setmana».