El conseller d’Educació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, acompanyat pel delegat de l’Institut Valencià de Cultura a les comarques de Castelló, Alfonso Ribes s’han reunit amb alcaldes i responsables culturals de les localitats del Baix Maestrat per explicar-los de primera mà la nova línia d’actuació en matèria cultural que Cultura de la Generalitat ha dissenyat per a reforçar l’oferta cultural en la comarca mitjançant l’Auditori Palau de Congressos de Peníscola.
El conseller Vicent Marzà ha destacat que «creiem fermament que la cultura és una eina fonamental per a recuperar-nos dels sotracs que la pandèmia ens ha causat com a societat. Alhora és un bé essencial que incentiva el pensament crític i ens cohesiona socialment. Per això, un dels nostres eixos d’actuació en matèria cultural sempre ha estat la democratització de la cultura perquè arribe a totes i a tots des de la proximitat», i ha afegit: «És per això que a partir d’ara oferirem programació permanent, estable i de qualitat a un dels espais culturals de la Generalitat com és l’Auditori Palau de Congressos de Peníscola.»
En la reunió, el titular de Cultura de la Generalitat ha volgut assenyalar també que «aquesta decisió l’hem presa fent una anàlisi de les programacions que les poblacions veïnes ja estan oferint al públic del seu poble i de la comarca, per tal que allò que nosaltres programem sume i complemente. L’objectiu és que treballem totes i tots junts en aquest propòsit comú d’acostar la cultura a les persones i per a oferir activitats professionals, de qualitat i atractives per a tot l’any a la gent que viu en els pobles del Baix Maestrat».
«És en aquest context en què la Generalitat emmarca el nou projecte d’obertura a la societat del Palau de Congressos de Peníscola. L’escenari d’aquest espai acollirà més de 40 propostes d’octubre a maig amb espectacles d’arts escèniques de primer nivell, música, cicles de cinema, activitats en família i didàctica cultural per a escolars, que es completaran amb les dues grans fites estiuenques que ja organitzem de fa anys com són el Festival Internacional de Jazz i el Festival Internacionals de Música Antiga i Barroca», ha continuat.
El conseller Marzà ha explicat també que per tal de fer realitat la nova programació estable a Peníscola, el seu departament hi destina «més de 670.000 euros per a la contractació de programació, inversions en material i personal tècnic, la qual cosa permetrà diversificar i enfortir els nostres sectors culturals gràcies a la dinamització en la contractació de programació».
Arts escèniques, música, cinema, activitat cultural familiar i didàctica escolar
La programació que s’està dissenyant, i que s’anunciarà de cara a setembre en detall, preveu activitat cultural cada setmana des d’octubre, especialment els caps de setmana.
D’una banda, hi haurà una intensa agenda de teatre i dansa, així com música i cicles de cinema. Les propostes es completaran amb activitats culturals per a públic familiar i també amb activitats didàctiques per a escolars.
Pel que fa als espectacles d’arts escèniques destacarà la presència de companyies valencianes i també d’altres parts de l’Estat. El mes d’octubre arrancarà amb potents propostes com ‘Sabates noves’ del director, autor, actor castellonenc i Premi Max, Tian Gombau. Així mateix, també arribarà a Peníscola Juan Echanove amb ‘La fiesta del Chivo‘.
Pel que fa a música, la temporada començarà amb diversos concerts del Circuit Sonora de grups de música valencians i el públic podrà gaudir tant d’intèrprets per a públic familiar com Dani Miquel o formacions com Ciudad Jara.
En l’apartat de cicles de cinema, entre d’altres, hi haurà un dedicat a Luis García Berlanga.
Les activitats didàctiques per als centres educatius s’iniciaran a partir del segon trimestre de la temporada.