El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha demanat coordinar esforços en la «meta comuna» d’aconseguir una societat sense violència masclista. «Cada mort d’una dona, assassinada pel fet de ser dona i de voler viure en llibertat, és insuportable, i l’assassinat inhumà de xiquets i xiquetes pel deliri masclista és profundament abominable», ha assenyalat.
Puig s’ha pronunciat així durant la seua intervenció en l’acte de lliurament de les condecoracions, diplomes i distincions al mèrit policial a la Unitat del Cos Nacional de Policia adscrita a la Comunitat Valenciana i a aquelles persones o institucions que destaquen per la seua col·laboració amb ella.
A l’acte, que s’ha celebrat en el Monestir de San Miguel dels Reis, ha assistit també la consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo.
També ha subratllat que, «encara que la pandèmia eclipse quasi tota la resta», el treball de la Unitat Adscrita de la Policia Nacional «continua sent crucial per a un altre repte prioritari», com és l’erradicació de la violència masclista.
A més, ha recordat referent a això que «en la Comunitat Valenciana plorem ja la mort de 137 dones des de 2003, i això és una indignitat que no podem naturalitzar, és una indecència com a societat que hem d’atallar». «El terrorisme masclista és el pitjor rostre de la nostra societat, i distorsiona la nostra voluntat de viure en plena igualtat, ha indicat.
Per això, el cap del Consell, que ha reconegut labor de la Policia Autonòmica en aquesta lluita, ha sol·licitat fer tot el possible «per a acabar ja amb els tristos minuts de silenci».
«En aquest camí està la Generalitat», ha agregat, que ha considerat una mostra d’això el fet que l’Oficina de Denúncies per a les Víctimes de Violència de Gènere haja atés 1.133 casos en els seus dos anys de funcionament, que al novembre vaja a estar acabada una nova seu en el Palau de Justícia d’Alacant i que a la fi de mes comencen les obres per a la nova oficina a Castelló de la Plana.
És la gran «meta comuna», perquè «una societat sense violència masclista és el que permetrà respirar amb llibertat a les dones i el que ens convertirà en una societat més decent», ha dit.
Llavor clau per a la seguretat sanitària
D’altra banda, ha destacat que la labor desplegada per la Unitat Adscrita, en coordinació amb les forces de seguretat de l’Estat, en la «pitjor emergència» viscuda en 80 anys ha sigut clau perquè la Comunitat Valenciana «siga hui el territori més segur d’Europa».
«Aquest no ha sigut un any més», ha assenyalat el responsable del Consell, que ha mostrat el seu agraïment a tots i totes les agents dels cossos de seguretat de l’Estat, «per haver salvat tantes vides» en la pandèmia de COVID-19 i per haver-se entregat «al límit» per la salut i la seguretat de la ciutadania.
Puig ha ressaltat el treball desenvolupat per la Policia de la Generalitat, que ha multiplicat per quatre els seus efectius durant la pandèmia, en àmbits com el control d’aforaments o les actuacions per a fer respectar les normes bàsiques i per a evitar situacions que atemptaven contra la salut pública.
«Des de març de 2020, heu dut a terme 425.000 actuacions relacionades amb la pandèmia; són quasi el doble de les accions en un any normal, i valorem el vostre esforç, que ha estat a l’altura del moment històric», ha ressaltat.
Finalment, ha assenyalat, d’altra banda, que ara que han acabat les grans restriccions, continua sent de gran importància la labor de la Policia Autonòmica. «No podem permetre, després de tant d’esforç col·lectiu, que una minoria irresponsable pose en risc al conjunt de la ciutadania», ha manifestat Puig, que ha demanat un «últim gran esforç» per a superar la pandèmia i facilitar la recuperació.