La Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica ha multiplicat per quatre l’aprovació de Plans Locals de Prevenció d’Incendis Forestals (PLPIF) aquesta legislatura.
La consellera, Mireia Mollà, ha insistit en la necessitat d’impulsar aquesta eina, que completa el protocol de prevenció d’incendis, de la qual ja disposen 256 municipis de la Comunitat Valenciana (quasi la meitat del total) i que tenen en tramitació altres (188).
En el primer semestre d’enguany ha donat llum verda a 110 plans locals de prevenció, una xifra que quasi duplica a la del període 2007-2019 i que marca un nou rècord històric sobre el de l’any passat, situat en 103 plans aprovats. Mollà ha assenyalat que l’objectiu de 2021 és aprovar un centenar de plans addicionals per a tancar l’any amb un 70% dels municipis dotats amb aquest element de protecció.
Els plans locals de prevenció són instruments obligatoris i fonamentals per a incrementar l’eficàcia en la prevenció i lluita contra el foc. Permeten generar ocupació assentada directament en el municipi, aprofundir el coneixement del terreny forestal i dissenyar estratègies d’actuació adaptades al territori local.
El director general de Prevenció d’Incendis, Diego Marín, ha destacat les ajudes de la Conselleria per a acompanyar als municipis en la redacció d’aquests plans, amb una dotació d’1,5 milions d’euros de la qual es van beneficiar 255 municipis.
Enguany les ajudes es veuen reforçades per una nova convocatòria de mig milió d’euros, en aquest cas per a l’execució d’actuacions contemplades en els documents aprovats: «El nostre objectiu és facilitar el desenvolupament dels plans de prevenció, emparant a més a les localitats de l’entorn rural en risc de despoblació amb un major percentatge de subvenció».
Aquestes iniciatives formen part de l’Estratègia Mosaic de prevenció, que articula un conjunt d’iniciatives amb un objectiu comú: «sumar esforços perquè la millor lluita contra el foc és una bona gestió de prevenció», en paraules de la consellera.
Els plans locals aprovats no sols es refereixen als municipis sinó que també han vist un impuls decidit aquests instruments de planificació dels Parcs Naturals. Concretament, s’han aprovat els de la Font Roja d’Alcoi, el Hondo d’Elx, Las Hoces del Cabriel i Las Salinas de Santa Pola, que s’afigen als 7 de 2020 i a l’impuls d’uns altres com els de la Serra Calderona, la Puebla de San Miguel, Las Lagunas de la Mata-Torrevieja i la Tinença de Benifassà.
Els municipis de València són els que més plans han presentat
La província de València encapçala el nombre de municipis amb el PLPIF aprovat amb 125, mentre que Alacant i Castelló van quasi empatats amb 67 i 64 respectivament.
Si atenem la distribució comarcal, a València la comarca que lidera el llistat és la Ribera Alta amb 19. La Marina Alta és la comarca d’Alacant que major nombre de plans ha aprovat.
A Alacant la Marina Alta lidera la taula amb 16 plans locals aprovats mentre que a Castelló encapçala l’Alt Millars, amb 15.
Més de la meitat dels municipis de Castelló tenen el pla aprovat
En termes relatius, Castelló és la que compta amb un major percentatge de compliment amb el 55,5% dels municipis, seguit de València (42.8%) i Alacant (37.5%).