La Generalitat Valenciana va ser l’encarregada d’organitzar la cerimònia per a recordar les persones que van ser deportades i van morir en els camps de concentració nazis
La Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Vinaròs, Fundació Caixa Vinaròs i Amical Mauthausen, va organitzar ahir a l’Auditori Municipal l’acte “Construint Memòria”, un homenatge a les víctimes del Baix Maestrat que van ser deportades i van morir en els camps de concentració nazis. Cal destacar que la cerimònia va comptar amb els familiars de les víctimes, així també com dels alcaldes i alcaldesses de la comarca que es van traslladar fins a Vinaròs en representació dels municipis.
Durant l’acte va intervenir Betty Gilabert, neta del deportat Francesc Batiste, que va adreçar unes paraules en representació dels familiars de les víctimes. Sobretot assenyalava que «el Baix Maestrat va sofrir durament les conseqüències del nazisme, lluitadors per la llibertat, homes i dones, van ser deportats als camps nazis abandonats per les autoritats franquistes per viure un autèntic malson». Un sofriment que segons insistia també van partir els familiars que no sabien on eren les víctimes.
L’alcalde Guillem Alsina agraïa a la Generalitat Valenciana haver escollit la ciutat per retre aquest sentit homenatge. Segons detallava «no podem construir el nostre futur com a poble obviant el nostre passat, perquè una societat madura ha d’avançar assumint el que ha sigut, ha fet i ha viscut». Així mateix, destacava la feina dels familiars per no haver decaigut mai en la seua lluita contra l’oblit i la injustícia.
La consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez, comentava que a la comarca del Baix Maestrat es comptabilitzen un total de 36 víctimes dels camps de concentració nazis, una xifra només superada per la ciutat de València. Segons comentava “l’homenatge d’avui no només és a 36 víctimes, sinó a 36 persones que van lluitar per la llibertat”. En aquest sentit, insistia que “es tracta d’un acte de justícia i memòria cap aquests veïns del Baix Maestrat i fem nostres unes biografies que són unes autèntiques lliçons de vida”.
Després els parlaments, la consellera Pérez va entregar als familiars i als ajuntaments dels municipis dels 36 homenatjats “Taulells de la Memòria” perquè es col·loquen en un espai visible de la localitat per no oblidar mai la història.