El centre Europe Direct Castelló ha convocat a una vintena de representants del teixit socioeconòmic de l’interior de la província a la sessió Diàlegs Verds, una iniciativa de participació ciutadana emmarcada en la Conferència sobre el Futur d’Europa que té per objectiu contribuir des de l’àmbit local a la consecució dels objectius marcats en el Pacte Verd Europeu: una Europa Sostenible, Digital i Inclusiva, que no deixe a ningú darrere.
L’activitat, que s’ha desenvolupat al Centre Sociocultural de Benassal, ha estat inaugurada per l’alcaldessa, Mari Luz Monterde, i ha comptat amb la participació activa dels diputats provincials de Promoció Econòmica i Internacionalització, Pau Ferrando; de Sostenibilitat, Ignasi Garcia; i de la directora general de Canvi Climàtic, Celsa Monrós, que han introduït les tres temàtiques al voltant de les quals s’ha articulat el debat: l’estratègia ‘De la Granja a la Taula’, ‘Economia Circular’ i ‘Estratègia de Biodiversitat 2030’, respectivament. Membres del Fòrum de la Nova Ruralitat han estat els encarregats de dinamitzar els diàlegs i, finalment, la consellera d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà, ha tancat la sessió.
«Tots els actors ací representats, juguem un paper essencial en la implementació de les estratègies europees per a una transició ecològica justa al nostre territori», ha dit Ferrando, qui ha remarcat l’esforç de la Diputació per aproximar les exigències del Pacte Verd als productors i pimes a través del servei d’assessoria de Sostenibilitat Empresarial dels CEDES.
Per la seua banda, Garcia ha posat l’accent en el paper de la ciutadania i del sector agrari en el canvi de model cap a una economia circular, de manera que «transformem els nostres hàbits de consum i de producció per a reduir els residus, així com l’empremta de CO₂ associada al model ‘d’usar i tirar’». En aquest sentit, ha subratllat la importància que el servei d’Educació Ambiental està tenint a peu de carrer de tots els municipis de la província i l’aposta per la revalorització «en proximitat» de la sansa de les cooperatives del Maestrat a les plantes de purins de la Salzadella i Sant Mateu.
Monrós ha incidit en la necessitat de protegir la biodiversitat com a estratègia per frenar el canvi climàtic i els episodis meteorològics extrems que afectaren tant a la població com als cultius. «Es tracta de reforestar i de recuperar i mantindre els terrenys abandonats per conservar la qualitat del sòl i la salubritat de les reserves hídriques dels aqüífers, a més de contindre l’expansió de plagues i de fenòmens pandèmics com els que estem vivint en l’actualitat».
La consellera Mollà ha estat l’encarregada de tancar la sessió de treball, tot al·ludint a la necessitat d’incloure a tota la ciutadania en la transició ecològica i les iniciatives comunitàries. «La zona de la Mediterrània serà de les més afectades pel canvi climàtic. L’àmbit rural és fonamental i ha de ser el protagonista d’aquest canvi i per això hem d’implicar-lo en el full de ruta que ens marca Europa». En aquest sentit, ha felicitat la Diputació i el centre Europe Direct Castelló per la convocatòria, ja que, a parer seu, «cal ser la part propositiva i constructiva d’aquest moment crucial».