El contracte, ara en procés de licitació, equilibra la distribució geogràfica amb tres zones d’acció i inclou a més un quart lot per a fer treballs aeris
La Diputació de Castelló reforçarà la lluita contra els mosquits i simúlids a la província amb un nou contracte per al servei de control que suposarà una inversió de 3,3 milions d’euros durant el període 2021-2026. A més, s’equilibrarà la distribució geogràfica “i es potenciarà la coordinació amb els municipis, perquè el tractament és una cosa en la qual ens hem d’implicar tots i totes perquè l’efectivitat siga major”.
Així ho ha subratllat el president de la Diputació, José Martí, qui ha destacat la licitació d’aquest nou contracte per als pròxims cinc anys, “la qual cosa reflecteix que des d’aquest equip de govern no es baixarà la guàrdia perquè som conscients de les molèsties que generen en nombrosos municipis de la província”.
Una de les novetats del nou contracte és la licitació en quatre lots. D’ells, tres es refereixen a cadascuna de les zones geogràfiques en les quals es distribueix la província i un al tractament aeri amb helicòpter, que és independent dels altres i que té un àmbit d’acció provincial. Finalment s’ha hagut d’excloure del plec la possibilitat d’utilitzar avionetes perquè és un sistema que no autoritza la Generalitat, que és l’administració competent a l’hora de donar permisos.
La zona nord contempla un total de 40 municipis, dels quals 18 són prelitorals, 17 d’interior i 5 litorals; la zona centre recull 43 municipis, amb 24 d’interior, 14 prelitorals i 5 litorals i, finalment, l’àrea sud compta amb 52 municipis, dels quals 28 són d’interior, 16 prelitorals i 8 litorals.
El nombre de jornades de treballs terrestres passa de 300 a 350 per a cada sector, mentre que les jornades aèries es mantenen en dos anuals per zona. Així mateix, es millora la periodicitat de monitoratge/tractament al mig natural, passant per exemple de quinzenal a setmanal en els municipis de categoria litoral a l’abril.
Una altra de les novetats per a enguany, com assenyala la diputada de Medi Natural, María Jiménez, és que, a més del monitoratge i fumigació de superfícies al mig natural –que és on pot actuar la institució provincial- “introduïm el seguiment de poblacions en la zona urbana, així com accions d’educació ambiental i de conscienciació ciutadana”.
En aquesta línia, també indica que “creiem que hem de continuar avançant en una millor coordinació amb els ajuntaments, prioritzant l’atenció d’incidències, tal com ja hem anat reforçant durant aquests mesos”. Per a la diputada, “és fonamental la coordinació entre la Diputació i els municipis, perquè cada ajuntament és el responsable del tractament en sòl urbà, i si anem tots de la mà, la resposta serà més efectiva”.
El nou contracte, en aquest sentit, inclou la necessitat de mantindre almenys una reunió anual entre la institució provincial i els consistoris locals en la qual s’ha d’indicar, com a mínim, el calendari previst, actuacions a realitzar, treballs desenvolupats i punts en els quals es realitza el monitoratge.
Altres aspecte a reforçar, que queda recollit en el nou contracte, és millorar la resposta a la ciutadania que trasllade alguna incidència. Al costat d’això, “creiem que és també important comptar amb un Pla de Prevenció que ha d’incloure actuacions informatives i de conscienciació ciutadana o millorar el coneixement en matèria de control de mosquits, com pot ser la prevenció de focus d’aigua susceptibles de donar lloc al mosquit tigre”, destaca Jiménez, qui apunta a més que es reforcen els mitjans humans amb més personal, entre els quals apareix un tècnic educador ambiental.