El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha destacat, durant la presentació de les actuacions del Pla d’Eficiència Energètica de les seus judicials, l’aposta de la Generalitat per l’energia verda en la lluita contra el canvi climàtic.
Així ho ha manifestat en l’acte en el qual s’ha donat a conéixer les noves plaques d’energia fotovoltaica instal·lades en el terrat de la Ciutat de la Justícia de València, en el qual també ha participat el vicepresident segon i conseller d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Rubén Martínez Dalmau, i la consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo.
En el transcurs de l’acte, ha destacat la necessitat de ser conscients de l’emergència climàtica que s’està vivint i s’ha referit a les inundacions patides en centre Europa en els últims dies com a exemple de l’acceleració del procés previst per les persones expertes.
En aquest context, ha fet una crida a la responsabilitat individual, assegurant que no sols és necessari l’acord internacional per a superar la situació, sinó també el compromís de tota la ciutadania, per a entre tots poder salvar el planeta.
Durant la seua intervenció ha incidit en la conveniència de substituir les energies fòssils per energia verda, amb iniciatives com la presentada aquest matí per a generar energia neta per a l’autoconsum de les instal·lacions judicials. A més, ha assegurat que iniciatives com el Pla d’Eficiència Energètica estan alineades amb els objectius dels fons Next Generation EU de sostenibilitat, digitalització i resiliència.
Finalment, ha valorat el paper de la justícia valenciana durant la crisi pandèmica i ha agraït el «treball intens» per a mantindre l’activitat i perquè l’arquitectura judicial «a més de ser un espai segur, siga també sostenible».
La consellera de Justícia, Gabriela Bravo, ha assegurat que l’emergència climàtica «ens ha obligat a canviar la mirada; a assumir una mirada verda que hem d’estendre a tots els ordres de la vida i no exclusivament al desenvolupament». Per això, a través de la conversió de les seus judicials en edificis sostenibles, «ens sumem al procés transformador de l’economia verda», ha manifestat.
Així mateix, s’ha referit a la instal·lació de 1.605 panells fotovoltaics en la coberta de l’edifici de la Ciutat de la Justícia de València, assegurant que permetrà un estalvi del 15 per cent de la factura elèctrica, l’equivalent al consum energètic d’un poble de 1.400 habitants.
En aquest sentit, Bravo ha destacat que el major complex judicial de la Comunitat Valenciana reduirà la seua petjada de carboni en 452 tones de CO₂ a l’any, és a dir, la qual cosa absorbeixen 1.500 arbres adults.
Pla d’Eficiència Energètica en seus judicials
El Pla d’Eficiència Energètica de les seus judicials preveu la inversió de més de 18,2 milions d’euros amb 92 actuacions en 41 seus judicials. La primera de les seus judicials on s’ha posat en marxa és la Ciutat de la Justícia de València però es durà a terme pròximament a les Ciutats de la Justícia d’Alacant i de Castelló, i en altres 14 seus judicials de la Comunitat Valenciana, en 2022.
En concret, es divideix en dues fases (2020-2021 i 2021-2023) de manera que quan aquest conclòs, el 70 per cent de les dependències jurisdiccionals de la Comunitat Valenciana ja construïdes seran sostenibles energèticament.
En la primera fase del pla s’estan invertint 10,5 milions d’euros en 29 edificis. Les actuacions consisteixen en substitució d’il·luminació, millores en els sistemes de climatització o instal·lació de panells fotovoltaics. En aquest sentit s’han projectat o dut a terme 4 intervencions a la província de Castelló (en la capital, Sogorb, Vinaròs i Nules); 13 en la de València (la Ciutat de la Justícia, Carlet, Catarroja, Massamagrell, Montcada, Paterna, Picassent, Quart de Poblet, Requena, Sueca, Torrent i Xàtiva) i altres 11 en els partits judicials del sud (Oriola, Torrevieja, Dénia, Alcoi, Alacant, Benidorm, Elda, Elx, Novelda, Ibi i Sant Vicent del Raspeig).
En la segona fase es destinaran 7,7 milions d’euros per a actuar en un total de 28 seus judicials en els mateixos termes. La dotació pressupostària per a dur a terme totes aquestes actuacions prové del programa Jessica i dels Fons Feder de la Unió Europea.
A tot això cal afegir que els 9 palaus de Justícia de nova planta que s’estan projectant o construint ara mateix a Gandia, Torrent, Llíria, Alzira, Sagunt, Ontinyent, Orihuela, Villena i la Ciutat de la Justícia d’Alacant que han sigut dissenyats amb criteris d’arquitectura bioclimàtica i eficiència energètica.