L’Agència Valenciana de la Innovació (AVI) finança el desenvolupament d’un sistema de realitat virtual de baix cost, que inclou el seu propi dispositiu de visualització i un conjunt de sensors de fàcil instal·lació i que és capaç de transformar qualsevol equip de gimnàs en un element d’exercici i interacció d’un videojoc actiu.
També coneguts com a exergame, aquests videojocs de pràctica esportiva ofereixen una experiència d’immersió similar a les de les videoconsoles d’última generació.
El projecte, batejat com ExerKit, està liderat per l’empresa valenciana Brainstorm Multimèdia, que compta amb la col·laboració de l’Institut de Biomecànica de València (IBV) per al disseny i execució d’una prova de concepte d’aquest kit.
En concret, la iniciativa comprén la sensorització d’un ergòmetre, un aparell d’entrenament de rem, així com el desenvolupament d’una aplicació virtual que permeta a l’usuari realitzar missions en un entorn costaner virtual, visitant cales, accedint a coves, completant recorreguts i competint amb altres usuaris en activitats de velocitat, resistència o orientació, entre altres.
L’objectiu, per tant, no es limita a validar únicament la tecnologia en si, sinó que també s’avaluarà l’acceptació per part de l’usuari, dels gimnasos i el model de negoci.
En l’actualitat, existeixen en el mercat multitud de productes que apliquen sistemes de visualització a ergòmetres, però cap utilitza la tecnologia de realitat virtual immersiva (amb cascos VR sense fils) al moviment del ‘paleo’ del caiac.
L’objectiu és que ExerKit es convertisca en una alternativa per a l’entrenament tradicional, a més d’oferir una solució senzilla per a aquells usuaris que només pretenguen realitzar un exercici relaxat.
Després d’analitzar el mercat de dispositius de Realitat Virtual (VR, en les seues sigles en anglés) i de motors gràfics, l’equip de desenvolupament s’ha decantat finalment per l’ús de cascos autònoms que, si bé ofereixen una potència gràfica menor que la d’un ordinador personal, aporten major comoditat d’ús, al mateix temps que redueixen el cost final del kit.
La fase de disseny de l’experiència immersiva ja s’ha completat, un procés per al qual no sols ha resultat decisiva la simulació del comportament de la mar, sinó també el comportament físic, la flotabilitat i la hidrodinàmica del caiac.
Actualment, l’equip treballa en aquesta simulació física, així com en el comportament del cos del piragüista, de manera que, sense perdre realisme, el moviment del caiac no s’afija a la mateixa simulació VR i produïsca marejos.
En col·laboració amb Brainstorm, l’IBV s’encarrega del desenvolupament i avaluació d’un demostrador físic dels exergames, que servirà de dispositiu de prova. De fet, l’equip es validarà amb persones usuàries atenent la seua seguretat, funcionalitat i confort, així com les emocions i sensacions suscitades.
ExerKit connecta amb l’Estratègia d’Especialització Intel·ligent de la Comunitat Valenciana, coneguda com a RIS3, que coordina la Conselleria d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, ja que contribueix a aconseguir els seus objectius a través dels eixos de desenvolupament de millora de la qualitat de vida i producte innovador.