L’enquesta realitzada pel Grup d’Acció Local (GAL) Maestrat Plana Alta amb la Universitat Jaume I (UJI) llança un resultat positiu en la valoració que realitzen de les infraestructures les persones que viuen en els 24 municipis que l’integren. Puntuen amb un 7,6 l’estat dels carrers, carreteres, clavegueram i il·luminació, entre altres, encara que la valoració descendeix fins a un 6,9 quan es tracta de l’oferta comercial.
En el treball realitzat no es percep una excessiva diferència entre la percepció que tenen homes i dones, però sí que és cert que mentre els homes valoren amb 7,5 i 7,1 els dos paràmetres mencionats, les dones tenen millor valoració de les infraestructures, amb un 7,7, que de la varietat i qualitat de l’oferta comercial, que ho fan amb un 6,7.
L’UJI ha realitzat un total de 203 entrevistes als 24 municipis que integren el GAL per a analitzar diferents paràmetres, que inclouen valoracions sobre la qualitat de vida, percepció de la felicitat, optimisme respecte al futur, percepció respecte al futur econòmic i satisfacció davant determinats serveis que reben.
Domingo Giner, president del GAL Maestrat Plana Alta, ha assegurat que “aquesta apreciació demostra que hi ha marge per a les empreses i els emprenedors que vulguen instal·lar-se al nostre territori. Es tracta d’una cosa en la qual portem treballant alguns anys i en el que volem continuar incidint en pròximes convocatòries d’ajudes”.
Respecte a les infraestructures, considera que “la percepció és notable, però també continuem tenint manques que s’han de resoldre amb inversions de diferents administracions públiques. A la Unió Europea es donen oportunitats de finançament que haurien d’aprofitar-se de cara al futur”.
Més satisfets al Maestrat Plana Alta que a Europa
Cal recordar que els veïns i veïnes dels pobles inclosos en el GAL Maestrat Plana Alta viuen més satisfets i són més feliços que els que viuen en el conjunt d’Espanya i Europa. Tant és així, que mentre puntuen per damunt de 8 sobre 10 la seua percepció de qualitat de vida, a penes supera el 7 a nivell nacional i europeu.
Segons mostra el treball, les persones que viuen al territori de Maestrat Plana Alta puntuen amb un 8,19 el seu grau de satisfacció amb la vida, dins de l’apartat de la ‘Percepció sobre la qualitat de vida’. Per sexes, les dones ho valoren amb un 8,33 i els homes amb un 8,05.
També resulta significatiu que els residents permanents estan més satisfets amb la vida que porten, amb un 8,23, que els que resideixen de manera temporal, que el valoren amb un 7,71.
La formació també influeix bastant en la percepció d’aquesta satisfacció, ja que la puntuació va des del 8,64 dels universitaris, fins al 7,9 dels que no han acabat Primària, passant pel 8,28 dels que han acabat la segona etapa de Secundària, un 7,9 dels que han acabat la primera etapa de Secundària i un 7,87 dels que han acabat Primària.
La comparativa amb l’última enquesta europea sobre qualitat de vida, revela que el grau de satisfacció en el territori de Maestrat Plana Alta és molt superior al del conjunt d’Europa. De fet, és quasi una dècima a la satisfacció dels habitants del país millor valorat, Finlàndia, que puntuen un 8,1 enfront del quasi 8,2 del territori GAL Maestrat Plana Alta.
Respecte a la mitjana a Espanya i Europa, queda a molta distància, ja que a penes aconsegueix un 7 de satisfacció en tots dos casos.
El mateix succeeix amb la percepció de la felicitat, que aconsegueix un 8,35 sobre 10 entre els enquestats en el territori de Maestrat Plana Alta. Igual que en el cas anterior, el nivell de formació incideix directament en la valoració de les persones enquestades, atès que els universitaris traslladen un 8,69 de valoració, enfront del 7,9 que puntuen les persones que no han acabat Primària.
El president del GAL Maestrat Plana Alta ha assegurat que “és una molt bona notícia que els veïns i veïnes dels nostres pobles tinguen una percepció tan bona de la seua qualitat de vida. Sobre aquesta base, hem de continuar treballant per a facilitar-los oportunitats de desenvolupament professional i personal perquè així no es plantejarien canviar de residència”.
«Un dels nostres objectius és generar oportunitats de futur per a evitar la fugida de talent i consolidar la població en els nostres municipis. Per això, aquest és un bon punt de partida a l’hora d’orientar el nostre treball i inversions d’una forma més productiva i beneficiosa per als habitants i empresaris del nostre territori», ha afegit.
Mesurar la percepció del benestar per a millorar el treball
Una prioritat de l’estudi és mesurar la percepció del benestar. Aquesta variable és essencial per a contrastar si el treball dels GAL té alguns efectes entre la població. Aquesta percepció ja era difícil de mesurar i encara menys atribuir-la al treball del GAL, però en les condicions de nova normalitat en què s’ha desenvolupat el treball, encara ho és més complicat.
L’objectiu final de l’enquesta realitzada per l’UJI és impulsar noves oportunitats de futur, millorar la qualitat de vida en els municipis de l’entorn rural i, en definitiva, generar incentius i facilitats per a evitar el despoblament d’aquests pobles.
Un estudi pioner a l’interior de Castelló que permetrà fer un pas més en el treball d’impulsar l’emprenedoria i les oportunitats en el món rural. Conéixer de manera científica la realitat del territori ajudarà a implementar millores en els treballs de desenvolupament rural per a aconseguir tindre un millor futur als pobles.