El Centre de Coordinació d’Emergències de la Generalitat ha decretat aquest dijous el nivell 3 de preemergència davant el risc extrem d’incendis forestals. Una circumstància derivada de les altes temperatures que es registraran durant l’onada de calor que afectarà en les pròximes hores a la Comunitat Valenciana i que tindrà una especial incidència durant aquest cap de setmana.
La consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, ha destacat que, davant la previsió d’estar davant un cap de setmana «especialment complicat» per les altes temperatures, «Emergències ha activat tots els recursos del dispositiu de prevenció i extinció d’incendis per a minimitzar tot el possible el risc que un foc afecte les nostres muntanyes i paratges naturals».
La titular d’Interior ha recordat que els vols de vigilància preventiva «s’han reforçat un 50%, especialment en els paratges boscosos d’especial vulnerabilitat i durant les hores centrals del dia, que és quan existeix un major risc».
Aquests avions van carregats amb aigua durant les seues rutes de vigilància i poden desviar-se per a realitzar descàrregues selectives en cas d’incendi forestal. «Aquests avions ens permeten realitzar un primer atac aeri fonamental per a aplacar l’avanç del foc fins que arriben sobre el terreny els efectius d’extinció», ha assenyalat.
Dins del dispositiu especial de vigilància organitzat per l’onada de calor, Bravo ha explicat que es compta també amb totes les unitats del Servei de Bombers i Bomberes Forestals de la Generalitat, «que estan des de hui dedicades en exclusiva a realitzar labors de vigilància de caràcter preventiu de manera coordinada amb la xarxa d’observatoris forestals». També ha avançat que Emergències «ha requerit als tres consorcis provincials de bombers que augmenten la seua acció preventiva i incrementen els seus recursos humans durant aquesta onada de calor».
La consellera ha aprofitat per a fer una crida a la «responsabilitat de la ciutadania» i ha explicat que durant el nivell 3 de preemergència per risc d’incendis forestals «queda prohibit realitzar qualsevol tipus d’activitat que puga generar risc d’incendi forestal com encendre foc fora de les zones habilitades en les àrees recreatives, realitzar cremes agrícoles i treballs amb maquinària pesant o eines que puguen provocar un incendi».
A més, ha recordat que aquest divendres entraran en vigor una resolució conjunta de la Conselleria de Justícia, Interior i Administració Pública i de la Conselleria d’Agricultura i Emergència Climàtica que «limitarà l’accés i la circulació circular per pistes forestals en vehicle o a peu els Parcs Naturals que es troben en les zones de major risc».
Coordinació de mesures preventives
El Centre de Coordinació d’Emergències de la Generalitat està mantenint reunions permanents amb la Direcció General de Prevenció d’Incendis Forestals de la Conselleria d’Emergència Climàtica; amb el Servei de Bombers i Bomberes Forestals de la Generalitat i els tres consorcis provincials per a fer una avaluació permanent i coordinar els recursos de prevenció i capacitats d’extinció.
Aquest divendres s’ha programat una nova reunió de coordinació de caràcter tècnic per a conéixer l’evolució de l’onada de calor i el seu nivell d’afecció en la Comunitat Valenciana, així com per a preparar la possible resposta.
El dispositiu d’extinció d’incendis forestals per a l’estiu de 2021 compta amb un miler d’efectius de diferents organismes coordinats per l’Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències.
El dispositiu està integrat per 56 unitats de bombers forestals de la Generalitat, 45 autobombes i 18 mitjans aeris a més dels mitjans de prevenció de la Conselleria d’Agricultura i Transició Ecològica i els efectius dels tres consorcis provincials de bombers, les brigades de la Diputació de València, personal de la UME, Guàrdia Civil i policies locals dels diferents ajuntaments, així com la Policia de la Generalitat.