La Generalitat està impulsant la constitució de consorcis sectorials amb les empreses de la Comunitat Valenciana, les universitats i centres d’investigació per a optar als Projectes Estratègics per a la Recuperació i Transformació Econòmica (PERTE) que el Govern convocarà en el trimestre final de l’any. Els sectors de salut, agroalimentari, tèxtil, calçat, naval o químic, entre altres, són objectius fonamentals de l’Estratègia Valenciana per a la Recuperació.
Es tracta d’instruments que ha implementat el Govern d’Espanya per a canalitzar les ajudes dels fons Next Generation EU. A través d’aquests projectes estratègics s’adjudicaran, per procediment de concurrència competitiva, les ajudes a aquelles propostes que més s’ajusten als objectius de digitalització, transició ecològica i resiliència, així com que suposen un major impacte sobre la transformació del teixit econòmic i ajuden a millorar els serveis bàsics fonamentals.
Tal com ha indicat el director general de Coordinació de l’Acció de Govern i responsable de l’Oficina Valenciana per a la Recuperació, Juan Ángel Poyatos, «portem mesos treballant amb el sector públic, les empreses, les universitats i els centres d’investigació per a generar aquests consorcis amb els quals optar als PERTE, i tot aquest treball es posarà ara sobre la taula».
De moment, l’únic PERTE que ha aprovat el Govern és el de transformació de la mobilitat elèctrica, és a dir, el que permetrà a la indústria espanyola de l’automòbil fer la transició cap al cotxe elèctric i que està dotat amb 4.295 milions d’euros. També ha assenyalat que, des de la Comunitat Valenciana, es presentaran quan es realitze la convocatòria formal, prevista per a aquest mes de setembre, projectes importants i amb potencial per a aconseguir el finançament europeu.
En un marc ampli de transició energètica, la Generalitat impulsa, al costat d’empreses privades del sector de l’energia i del transport, així amb centres d’investigació, l’Aliança Valenciana de Bateries, un consorci que aspira a ser un actor rellevant en la mobilitat sostenible i en la indústria de l’automoció valenciana, però també en la transició energètica cap a una producció renovable.
També destaca el consorci format entorn de l’Estratègia Valenciana de l’Hidrogen Verd, que agrupa 18 empreses amb l’objectiu d’estudiar i desenvolupar la implantació d’aquest combustible generat per energies renovables i que té aplicacions de futur especialment en sectors d’ús intensiu de l’energia, com és el sector ceràmic.
Nous consorcis
«Però a més estem parlant de l’agroalimentació, on donem suport a projectes que van des de la digitalització de la producció en directa col·laboració amb els productors, com en la indústria alimentària, perquè la vocació és incidir en tota la cadena de valor», ha assenyalat el director general de Coordinació de l’Acció de Govern.
La salut, el sector naval, el del tèxtil, el del calçat o el del plàstic i químic són uns altres dels sectors en els quals la Generalitat impulsa consorcis que optaran, amb projectes concrets i definits, als fons europeus a mesura que el Govern vaja convocant els PERTE.
«Són molts mesos de treball de coordinació de la Generalitat, a través de totes les conselleries amb les empreses, els instituts d’investigació i les universitats, que ens han permés presentar a les manifestacions d’interés convocades pels diferents ministeris 600 actuacions en col·laboració amb 258 empreses; projectes d’inversió per quasi 13.000 milions», ha assenyalat Poyatos.
Fons europeus
La Comunitat Valenciana ja té adjudicats per a l’exercici de 2021 més de 864 milions d’euros procedents del Mecanisme Europeu de Recuperació i Resiliència, un dels fons que componen el Next Generation EU. Les diferents conferències sectorials que s’han celebrat entre el Govern d’Espanya i les comunitats autònomes han definit les actuacions que es finançaran amb aquests fons i han establit el repartiment d’aquests fons, tal com va informar la Generalitat el passat 7 d’agost. A aquesta quantitat cal afegir 483 milions del React, fons aquest últim que ha permés, entre altres actuacions, posar en marxa les ajudes del pla Resistir.
En total, més de 1.300 milions als quals caldrà afegir el finançament que aconsegueixen els projectes que optaran als diferents PERTE que vaja convocant el Govern i al qual es presentaran els projectes impulsats per la Generalitat.