El Projecte de Cooperació Leader reuneix Grups d’Acció Local de Castelló i València per a estudiar nous aprofitaments dels subproductes de l’oliva
Les conclusions ajudarien a treballar contra la despoblació i millorar l’economia rural
L’Economia Circular de l’Oliva milloraria la competitivitat de les almàsseres rurals de la Comunitat Valenciana. És una de les línies obertes del Projecte de Cooperació Leader ‘Economia Circular de l’Oliva. Aprofitament de subproductes de la producció d’oli d’oliva’. El treball l’estan duent a terme set Grups d’Acció Local Leader de la Comunitat junt amb la Universitat Politècnica de València, l’Institut Valencià d’Investigacions Agràries (IVIA), la Universitat Cardenal Herrera CEU i Cooperatives Agroalimentàries valencianes. És finançat amb fons LEADER i coopera el Govern d’Espanya, la Generalitat Valenciana i la Unió Europea.
El president del Grup d’Acció Local Maestrat Plana Alta, Domingo Giner, ha explicat com a grup coordinador del projecte que “l’aprofitament dels subproductes de l’oliva en la producció d’oli en les almàsseres obri noves oportunitats a les situades als nostres pobles. L’economia circular mostra un ampli ventall de nous usos que fins ara es rebutgen”.
També pot obrir noves sinergies amb altres sectors com l’hortofructícola, cereal, fruita seca, que també generen subproductes i que estan mostrant interés a participar en el projecte de cooperació tant per la seua capacitat de generar productes d’interés per a l’alimentació animal com per poder ser usuaris finals del compost generat mitjançant agrocompostatge ‘d’alperujos’.
Giner ha explicat que el Projecte de Cooperació parteix del coneixement d’anteriors investigacions “que ja havien estudiat vies de reutilització dels subproductes de la producció de l’oli d’oliva, principalment de ‘l’alperujo’ com l’agrocompostatge o l’alimentació animal”. Aquestes vies de reutilització s’orienten específicament a potenciar, a més de l’economia circular, l’aprofitament dels recursos locals, reutilitzant i reciclant els subproductes generats pel mateix sector.
Un bon suport contra la despoblació rural
La reutilització dels subproductes de l’oliva o ‘alperujos’ com agrocompostatge, aliment per al ramat rumiant o biomassa, suposaria no sols una oportunitat per a les almàsseres sinó també per a l’entorn rural vinculat a la cria de bestiar extensiu.
L’aplicació pràctica de les conclusions que s’obtinguen del projecte de cooperació Leader de l’Economia Circular de l’Oliva, contribuiria a generar noves oportunitats a l’entorn rural. I és que els 220 municipis rurals que estan representats pels 7 GAL Leader implicats, compten amb almàsseres, ramaders i veïns i veïnes de l’entorn rural que es beneficiarien dels resultats del treball.