L’equip de govern ha treballat en la concreció de projectes susceptibles de finançament comunitari per a modernitzar la província
«El temps de descompte per a modernitzar Castelló acaba de començar». El president de la Diputació, José Martí, s’ha mostrat optimista davant la transferència efectiva a Espanya dels primers 9 mil milions d’euros que conformen el Pla de Recuperació per a Europa que li pertoquen a l’Estat espanyol. Martí ha manifestat que la forta injecció de recursos europeus, que arribaran també a Castelló, tot i que encara no se n’ha concretat la quantitat, permetran que s’activen els primers programes de modernització d’Espanya i que advoquen per la construcció d’un país més verd i digital i sense cap bretxa social, territorial i de gènere. «Estem davant d’un moment històric, un canvi d’etapa que ens farà créixer i ens donarà les ferramentes necessàries per a fer de Castelló una terra pròspera».
Martí ha reivindicat que, dels mil milions d’euros que li pertoquen a la Comunitat Valenciana, la Diputació Provincial puga gestionar els recursos que pel pes poblacional i econòmic li corresponguen a les comarques de Castelló. Les notícies, en aquest sentit, són positives, tenint en compte que el Govern de la Generalitat treballa en la redacció d’un protocol que involucra la Diputació l’administració dels fons europeus. «Comptar amb la corporació provincial per a la gestió del pla ‘Next Generation UE’ a Castelló suposa que tots els municipis de la província, des del més menut al més gran, podran optar a finançament comunitari per a dur endavant els seus projectes de resiliència», ha assegurat.
En opinió de Martí «cal que s’engeguen com abans millor els projectes que impliquen la millora de la connectivitat a l’interior, on encara hi manca la fibra òptica, la digitalització de les empreses, la creació d’un nou parc d’habitatges públics i l’impuls de la formació professional».
El treball de la Diputació
Des d’un primer moment l’equip de govern de José Martí ve treballant en la concreció de projectes que siguen susceptibles de rebre finançament europeu. En total s’ha treballat en plans diferents i que abasten línies de treball de sostenibilitat, digitalització, benestar i patrimoni. Part d’ells s’han centrat en l’objectiu de reforçar els serveis públics a l’interior, a fi d’aturar el fenomen de la despoblació.
El president de la Diputació ha destacat que, en temps de desacceleració, el que cal fer és estimular l’activitat econòmica. «Si hi ha una cosa que hem aprés de l’anterior crisi és que no cal retallar en despesa pública perquè acaba ‘gripant’ l’economia i la societat sencera». Martí s’ha mostrat convençut que el desplegament de les mesures incloses en el pla ‘Next Generation EU’ i els programes #Reactivem de la Diputació «congeniaran perfectament i impulsaran l’economia castellonenca a un nou nivell que la deixe millor del que estava abans de la irrupció de la pandèmia de Covid-19».