El president de la Diputació, José Martí, considera que els fons europeus de reconstrucció constitueixen «una oportunitat única» per a estendre la connexió per banda ampla a les xicotetes poblacions d’interior i, molt especialment, a les quals estan en risc de despoblació. Per això, celebra que en la Generalitat Valenciana ja s’estiguen fent passos entre la Direcció General d’Administració Local, la Direcció General de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions (DGTIC) i la Conselleria d’Hisenda per a canalitzar un assumpte que «és d’importància cabdal per als nostres pobles».
També es refereix a l’anunci realitzat dimecres passat pel director general d’Administració Local, Toni Such, en la Comissió Bilateral de Cooperació entre la Generalitat Valenciana i la Diputació de Castelló, de l’interés existent per escometre aquest assumpte mitjançant un projecte a sufragar amb fons europeus.
Sobre aquest tema, és important recordar que Such va revelar que la Generalitat té molt avançada la redacció d’un protocol de col·laboració i cogovernança entre institucions, per al plantejament i execució de projectes amb càrrec als fons Next Generation EU.
A partir d’aquest document es crearà una comissió en la qual s’abordarà, entre altres iniciatives, el projecte de dotar d’internet d’alta qualitat i gran velocitat als xicotets pobles d’interior.
Col·laboració institucional
En la comissió estarà representada la Diputació de Castelló, una circumstància que Martí posa en valor «perquè ens permet fer arribar a la ciutadania que la Generalitat i la Diputació van de la mà i treballen en una mateixa direcció, així com que els interessos de Castelló i de les castellonenques i els castellonencs estan molt presents en el dia a dia del govern autonòmic valencià». En aquest sentit, ha recordat que en el seu discurs de presa de possessió del 28 de juny de 2019 va advertir que arribava al càrrec «amb la intenció d’anar de la mà de la Generalitat i altres institucions, sense pretendre ser cap contrapoder de cap mena».
En opinió del president s’estan fent passos que resulten «molt positius» perquè «amb la banda ampla poden arribar importants oportunitats de desenvolupament i generació d’activitat econòmica als nostres pobles, que és just el que es necessita per a fixar població al territori». Segons ha matisat, «residir en un hàbitat rural pot ser molt atractiu per a uns certs sectors de la població, sobretot a partir de la pandèmia, però del que es tracta no és de trobar herois, sinó ciutadanes i ciutadans amb drets i bons serveis que opten per quedar-se a viure als pobles de la província».
La DGTIC
La Direcció General de Tecnologies de la Informació i Comunicacions és l’ens responsable de garantir el dret d’accés de les valencianes i els valencians als serveis de Tecnologies d’Informació i la Comunicació (TIC) i impulsar models de col·laboració entre universitats, instituts tecnològics, empreses i administracions públiques per al desenvolupament de la societat digital. Es tracta de l’òrgan de la Generalitat Valenciana que assumeix les competències per al mateix Consell i els seus organismes autònoms en matèria de modernització de l’administració, seguretat de la informació, planificació, coordinació, autorització i control de les tecnologies de la informació, telecomunicacions corporatives i administració electrònica.