El president de la Diputació, José Martí, considera «una bona notícia» que la Generalitat Valenciana estiga acabant la redacció d’un protocol de col·laboració i cogovernança entre institucions per al plantejament i execució dels projectes que es puguen desenvolupar amb càrrec als fons europeus de reconstrucció Next Generation EU. Així ho ha posat de manifest al final de la reunió celebrada hui en la seu del govern valencià a Castelló, en el transcurs del qual s’ha constituït la Comissió Bilateral de Cooperació entre la Generalitat Valenciana i la Diputació de Castelló. En aquest fòrum ha insistit en la idea que «les diputacions han de ser presents en el procés perquè aquestes ajudes arriben als pobles xicotets, perquè els seus ajuntaments no tenen capacitat per si sols de sol·licitar i accedir a aquests fons».
També s’ha referit als fons europeus el director general d’Administració Local de la Generalitat Valenciana, Toni Such, qui ha anunciat que s’està treballant amb el Govern d’Espanya «en un projecte europeu relacionat amb una de les principals preocupacions de la Diputació de Castelló, que té a veure amb la connectivitat i l’extensió de la banda ampla fins a l’interior de la província i els pobles en risc de despoblació».
Un altre dels assumptes de col·laboració entre la Generalitat i la Diputació abordats per Such en relació amb els fons europeus ha sigut la pròxima convocatòria d’una línia d’ajudes a ajuntaments orientada a la rehabilitació d’edificis municipals. En aquest sentit, ha recordat que «els Next Generation EU concedeixen cabdal importància a l’ecologia i l’eficiència energètica».
Col·laboració institucional
El president Martí ha incidit en la importància de la nova Comissió Bilateral constituïda hui «perquè una de les línies estratègiques fonamentals de la nova Diputació progressista de Castelló és l’aposta per la constant col·laboració amb les diferents administracions i, molt especialment, amb la Generalitat Valenciana», ja que «al final, a les ciutadanes i ciutadans els és igual quina administració fa tal o tal altra cosa, la qual cosa volen i necessiten és que s’actue correctament i que es resolguen els seus problemes».
Pla Resistir
El president de la Diputació ha coincidit amb el director general d’Administració Local de la Generalitat Valenciana, Toni Such, en posar en valor la «bona evolució» dels programes i fons que les dues administracions recolzen econòmicament, com el fons de cooperació local, o el Pla Resistir, amb les seues Ajudes Parèntesis de suport a autònoms i petites empreses . Sobre aquestes últimes, Such ha destacat que «s’està aconseguint un alt nivell d’execució, ja que data de hui els beneficiaris han cobrat més del 70% de les ajudes» i la previsió amb la qual es treballa és «en dos mesos el percentatge siga del 100%».
Millora del Fons de Cooperació Local
José Martí també ha plantejat en la reunió que el seu equip de govern està immers en els treballs de millora de les seues aportacions al Fons de Cooperació Local, per a dotar-lo amb més recursos econòmics i introduir criteris correctors que beneficien als xicotets pobles, «perquè són els que més recursos necessiten».
Al president Martí li han acompanyat en la reunió de la Comissió Bilateral celebrada hui a la Casa dels Caragols de Castelló el diputat de Desenvolupament Rural i Despoblació, Santi Pérez; la diputada de Cultura, Ruth Sanz, i el diputat de Promoció Econòmica i Relacions Internacionals, Pau Ferrando.
En representació de la Generalitat han participat el secretari autonòmic de Promoció Institucional i Cohesió Territorial, Alfred Boix; el director general d’Administració Local, Toni Such; el secretari autonòmic de vicepresidència, Jorge Castañón; la directora general de Coordinació Institucional de la vicepresidència, Adoración Guamán, i la directora de l’Agenda Valenciana antidespoblament, Jeannette Segarra.