L’Associació de municipis del nord de Castelló va sorgir de la necessitat d’impulsar turísticament el territori i ara aborda un nou pas per a implicar els empresaris en la difusió i consolidació de la marca
«És imprescindible involucrar els empresaris amb el desenvolupament de la destinació turística que estem promovent. Hem d’aconseguir que valoren els avantatges de treballar de forma conjunta, creant sinergies i fomentant el diàleg públic – privat. Així, el valor de què impregnem el territori es materialitza en projectes i en oferta turística de cara al visitant», ha assenyalat Mar Arnanz, responsable de turisme de l’Associació Terres del Maestrat en la darrera reunió celebrada al Palau de Villores a Sant Mateu.
De moment són ja més de 25 les empreses de la zona que s’han unit a aquesta iniciativa que sorgeix com el germen d’un projecte similar al que seria un «Club de Producte». «Estem en un moment incipient, però la voluntat dels empresaris i empresàries de la zona és molt fort. Estan compromesos amb els projectes i saben que units podrem traure millors resultats, i posicionar la nostra marca turística i atraure visitants als nostres pobles», ha continuat Arnanz.
La majoria de les empreses pel seu tipus d’activitat: restaurants, cellers de vi, productors d’oli, ametla i vi, allotjaments rurals, empreses d’activitats (lloguer de BTT, visites guiades), formatgeries, carnisseries i altres de productes autòctons, poden generar sinergies que impulsen noves experiències turístiques adaptades a la nova demanda turística i basades en productes locals i autòctons.
Xert, Vilar de Canes, Traiguera, Tírig, Sant Mateu, Sant Jordi, Rossell, la Jana, Cervera del Maestre, Canet lo Roig i Càlig són els municipis que componen l’associació que es promociona amb la marca «Maestrat, Ànima Interior».
La voluntat d’aquests municipis és posar en valor les senyes d’identitat que ja posseeixen i la seua pròpia idiosincràsia fonamentada principalment en la «ruralitat». Per això estan treballant per a la identificació disseny, conceptualització i desenvolupament de productes i experiències per tal de comercialitzar-les.
Per aconseguir aquest objectiu és imprescindible la participació privada de les empreses dels pobles que componen l’associació. Un objectiu que es va aconseguint perquè precisament, s’està donant un fenomen singular que és el fort impuls que prenen molts joves dels municipis per recuperar els antics oficis artesans o revitalitzar empreses dels seus majors i transformar-les a aquesta nova època digitalitzada i global.
La innovació de les zones rurals està possibilitant revitalitzar l’interior i visibilitzar com una oportunitat per viure o per gaudir-lo com a turistes. Precisament, aquesta darrera finalitat: la dinamització del turisme és l’eix del projecte Maestrat, Ànima Interior, inclòs al Pla de Dinamització i Governança Turística segons conveni de col·laboració de la destinació, el Patronat de Turisme de Castelló i Turisme Comunitat Valenciana.