La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública ha destinat un total de 350.000 euros en subvencions a ajuntaments i entitats locals per a la lluita contra el mosquit tigre en els municipis de la Comunitat Valenciana.
El Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV) publica la relació de les entitats beneficiàries i les quantitats de concessió de subvenció corresponents.
Aquestes ajudes per a donar suport als tractaments de lluita contra el mosquit tigre en els municipis, mancomunitats i consorcis més afectats i amb menys recursos se sumen a les activitats que Salut Pública realitza de vigilància epidemiològica i ambiental, de coordinació i assessorament tècnic i d’informació i formació a la població i agents d’interés.
Sanitat afronta aquest problema de salut pública en col·laboració amb la Federació Valenciana de Municipis i Províncies que, en la seua condició d’entitat col·laboradora, és l’encarregada d’entregar les quanties adjudicades als ajuntaments beneficiaris de la subvenció.
La prevenció, clau contra el mosquit tigre
L’espècie Aedes albopictus, coneguda com a «mosquit tigre», té un període d’activitat molt variable segons les condicions climàtiques i en la Comunitat Valenciana, encara que cal esperar la seua major activitat principalment entre els mesos de maig i novembre.
El mosquit tigre es reprodueix en recipients o xicotets cúmuls d’aigua en els espais domèstics o confrontants, per la qual cosa la mesura preventiva més eficaç és buscar i eliminar els focus de cria, cobrint, buidant o canviant amb freqüència abeuradors per a animals, pitxers o plats sota els tests en balcons, patis i jardins.
A nivell municipal, és important vigilar els xicotets depòsits on s’acumula l’aigua (com a elements decoratius i estanys), les xarxes de sanejament o els sistemes de reg, entre altres possibles focus de cria. El control del mosquit amb tractaments biocides en l’entorn urbà requereix la localització prèvia d’aquests focus i l’aplicació de tractaments locals seguint pautes establides.