La Vicepresidència Segona i Conselleria d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, a través de la Direcció General d’Habitatge i Regeneració Urbana, continua ampliant la xarxa de municipis que han subscrit el conveni per a la cessió dels drets de tanteig i retracte. Fins hui, al voltant d’una trentena d’ajuntaments de la Comunitat Valenciana han signat el conveni, altres 7 es troben en fase de tramitació i 24 més han expressat el seu interés.
La directora general d’Habitatge i Regeneració Urbana, Elena Azcárraga, ha assenyalat que «gràcies al decret llei per a l’ampliació d’habitatge públic en la Comunitat Valenciana mitjançant els drets de tanteig i retracte, la Conselleria va fer un pas important a la descentralització de les polítiques d’habitatge i la seua municipalització.»
«Diversos ajuntaments estan adquirint habitatges per a poder atendre situacions d’emergència residencial d’una forma més eficient i de proximitat», ha assegurat.
Amb l’objectiu de facilitar als municipis l’aplicació del dret del tanteig i retracte, la Conselleria d’Habitatge està elaborant una guia d’actuacions coordinades amb els ajuntaments.
La guia recollirà el procediment complet, és a dir, des que els serveis territorials d’habitatge reben les comunicacions d’intenció de venda d’habitatges, edificis o paquets d’habitatges subjectes als drets d’adquisició preferent, fins a la seua adquisició per part dels ajuntaments i qualificació com a habitatges protegits amb caràcter permanent.
Així mateix, s’ha posat a la disposició dels ajuntaments una eina elaborada per l’Institut Valencià de l’Edificació (IVE), per a la realització de les valoracions d’habitatges, a fi de sistematitzar i homogeneïtzar del procés aplicant la normativa de taxacions vigent.
També ha subratllat que els mecanismes d’adquisició d’habitatges tenen molts avantatges, com el seu major abast territorial, la reducció de temps en la urgent ampliació del parc públic d’habitatges i la potenciació de la inclusió social evitant guetos. A més, en el cas del tanteig i retracte, es produeix una major eficiència dels recursos públics en accedir a preus, generalment, molt per davall de mercat.
Pla ADHA per a ajuntaments
Tant la guia com l’eina de valoracions s’estan desenvolupen en el marc del Pla ADHA, de subvencions a entitats locals per a l’adquisició d’habitatges. Es tracta de recursos econòmics i tècnics perquè els ajuntaments creen o amplien els seus parcs públics municipals.
Mitjançant el Pla ADHA, la Conselleria posa a la disposició dels ajuntaments que han subscrit el conveni de tanteig i retracte, recursos econòmics i tècnics, amb una línia d’ajudes que en la convocatòria de 2021 està dotada amb 10 milions d’euros. També pot subvencionar-se la compra per raons d’emergència residencial.
El finançament de les adquisicions pot aconseguir el 100% dels costos, incloses despeses associades a la compra, sempre que el destí dels habitatges siga l’arrendament o la cessió d’ús amb finalitats socials. Està línia d’ajudes, dirigides als ajuntaments, estarà oberta fins al 10 de novembre.