La Conselleria de Justícia, Interior i Administració Pública posa en marxa al llarg d’aquest mes de setembre el servei d’assessorament i orientació gratuïta en una dotzena de municipis que s’inclou en el projecte de Justícia Pròxima amb una inversió total de més d’1,3 milions d’euros.
El projecte de Justícia Pròxima comporta la modernització dels actuals jutjats de pau, la posada en marxa del servei d’assessorament i orientació gratuïta amb les Oficines d’Informació Jurídica de Proximitat (Justiprop) i l’impuls d’espais per a fomentar la Mediació (Mediaprop).
La iniciativa -que s’alinea amb el Pla Justícia 2030 del Ministeri – suposa la transformació els jutjats de pau dels 96 municipis de la Comunitat de més de 7.000 habitants en les Oficines que ofereixen informació i orientació jurídica (en matèria civil, penal o laboral).
Per a això s’adeqüen els espais i se’ls dota de la tecnologia necessària amb la finalitat de reduir la bretxa territorial i digital i amb l’objectiu d’acostar els serveis públics a la ciutadania.
D’aquesta manera es pretén oferir una resposta ràpida a la ciutadania en els seus dubtes jurídics i en tràmits administratius, sense haver de desplaçar-se a les localitats que són cap de partit judicial. A més, es pot sol·licitar cita prèvia telemàtica per a facilitar l’atenció.
Dins del projecte de Justícia Pròxima, en aquests municipis, també s’habilitaran espais on es proporcionarà atenció i informació a la ciutadania sobre mediació, com a alternativa més ràpida, econòmica i eficaç per a resoldre conflictes enfront dels litigis. A més, en el projecte de Justícia Pròxima s’incorporen oficines d’enllaç per a l’assistència a les víctimes del delicte.
En la Comunitat Valenciana aquest servei és ja una realitat en les localitats de Cox, Monforte del Cid, Foios, Pobla de Farnals i Utiel i a partir d’aquest mes de setembre s’estendrà a altres municipis com Almoradí. Dolores, Guardamar del Segura, Benicarló, Peníscola, Vall d’Uixó, Alginet, Burjassot, Picanya i Vilamarxant.
A més, l’assistència es presta per professionals del Col·legi de l’Advocacia de la Comunitat Valenciana i en col·laboració amb la FVMP.
Per a la consellera Gabriela Bravo el projecte de Justícia Pròxima suposa que «el servei públic de la Justícia siga present en cada municipi de la Comunitat. Independentment d’on es residisca, la ciutadania ha de comptar amb els serveis de l’administració de Justícia perquè el lloc on es viu, i especialment en zones menys poblades, mai ha de ser un factor de desigualtat».
JustiProp, projecte pioner d’Espanya
El servei d’orientació jurídica de proximitat (Justiprop) dins del projecte Justícia Pròxima s’ha convertit en un projecte pioner a Espanya. En aquest sentit la Conselleria posa aquest servei en marxa fins i tot abans que s’aprove la Llei orgànica d’Eficiència Organitzativa del Ministeri de Justícia que preveu la reconversió dels Jutjats de pau en Oficines de Justícia en els municipis.