El secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, ha mantingut una reunió amb el president de l’Associació Provincial d’Empresaris d’Hostaleria i Turisme de Castelló (Ashotur), Carlos Escorihuela, per a analitzar la temporada estival a la província.
Colomer ha recordat que «és el segon any des que va començar la pandèmia, i aquest segon estiu ja ha mostrat símptomes de recuperació». En aquest sentit ha remarcat que «hem tingut un mes d’agost que s’ha comportat com un mes d’agost, encara que per a nosaltres el repte no és el comportament d’uns mesos, el repte és la desestacionalització».
Així mateix, ha destacat que les dades mostren que «la Comunitat Valenciana i la província de Castelló han sabut mantindre la capacitat de seducció, amb una resposta molt significativa del mercat nacional» i també ha destacat «el bon comportament de mercats internacionals com el francés, l’italià i l’alemany».
Per al titular de Turisme, «serà molt important completar l’any tancant un exercici on mantinguem l’expectativa», per la qual cosa s’ha mostrat confiat que durant aquest últim trimestre de l’any es consolide la tendència de recuperació iniciada aquesta temporada.
També ha explicat que durant la reunió Ashotur ha traslladat la necessitat de continuar amb el bo Viatgem i, en aquesta línia, s’ha mostrat partidari d’estudiar-ho i ha recalcat que «encara no hem aconseguit la velocitat de creuer que desitjaríem i les polítiques d’estímul de la demanda com el bo *Viatgem poden ser encara necessàries, per la qual cosa veiem molt important tractar de mantindre-les».
El president d’Ashotur ha destacat que en la temporada estival «hi ha hagut una recuperació molt important respecte a 2020, i hem parlat també de l’arrancada de 2022, que creiem que pot ser un any en què entrem en la normalitat, si la pandèmia ens ho permet».
A més, el vicepresident, Luis Martí, ha destacat que en tot l’estiu s’han creat 18.148 ocupacions a la província de Castelló, una dada molt important, ja que s’ha superat un 65% la dada de 2020.
Així mateix, Colomer ha volgut destacar que «des de Turisme es reprén ja la promoció presencial que reforçarà la recuperació de l’activitat turística i el nostre posicionament en els mercats durant aquest últim trimestre de l’any».
Dades juny-juliol
Colomer ha assenyalat que «segons les dades oficials de l’INE, mancant conéixer els resultats d’agost i setembre, les dades són optimistes».
En el període juny-juliol s’han realitzat a la província de Castelló un 228% més de pernoctacions que en 2020. L’ocupació hotelera realitzada per residents a Espanya a la província s’ha incrementat en el període de juny-juliol un 237% interanual.
Per mercats, destaca el comportament de l’emissor madrileny que ha crescut un 247,4% respecte al passat any, mentre que el mercat intern, el dels mateixos valencians s’ha incrementat un 175% interanual.
A més, aquestes dades de l’INE mostren que les persones residents a l’estranger han incrementat les pernoctacions en hotels de la província de Castelló un 150,4% més que en 2020. Destaca el comportament del mercat francés, primer mercat emissor per a la província de Castelló, que ha crescut un 146,3% respecte a 2020. També destaca el creixement d’altres mercats importants com l’italià o l’alemany, que han augmentat un 99,6% i un 182,7% respectivament.
Respecte a l’allotjament extrahoteler, les dades de l’INE referents al període juny-juliol a la província de Castelló, mostren un increment d’un 134,8% respecte a 2020.
Les pernoctacions en apartaments de Castelló han augmentat al juny-juliol un 190,1% respecte a 2020. En la modalitat de càmpings s’han incrementat les pernoctacions un 142,6% interanual, mentre que, en l’allotjament rural, durant aquest estiu s’han registrat un 10,1% menys pernoctacions que durant el mateix període de 2020,
Demanda estrangera en tota mena d’allotjament
Respecte a l’arribada de turistes estrangers a la província de Castelló en tota mena d’allotjament, les dades oficials de l’INE del mes de juliol mostren que la demanda estrangera es va incrementar un 40% respecte a juliol de 2020, si bé encara les dades són un 29,3%, inferiors a les registrades al juliol de 2019, l’any anterior a la pandèmia.
Estimació final de la temporada
Segons una enquesta realitzada per Turisme Comunitat Valenciana d’estimació d’estiu, el mes d’agost de 2021 els hotels de litoral de Castelló haurien registrat una ocupació del 81,58%, 37,4 punts més que a l’agost de 2020 (6 punts menys que en 2019).
A més, segons aquest sondeig els hotels de l’interior haurien aconseguit una ocupació del 73,11%, la qual cosa suposa 8,2 punts més que a l’agost de 2020, mentre que els apartaments turístics haurien registrat a l’agost una ocupació del 93,24%, que indica 25,3 punts més que a l’agost de 2020.
L’enquesta reflecteix un avanç de l’ocupació estimada per al mes de setembre, que mostra per als hotels de litoral de Castelló del 56,6%, que es tradueix en 38,4 punts més que en 2020.
Els hotels d’interior tenen una previsió d’ocupació del 47,22%, que implica 37,2 punts més que al setembre de 2020, mentre que els apartaments parteixen amb unes previsions d’ocupació del 59%.