Dissabte 18 de setembre, l’Ajuntament de Culla i l’Ordre dels Cavallers dels Camins del Cid han organitzat una jornada en la qual es posarà en valor el llegat històric del municipi. Comptarà amb una completa programació destinada als membres de la Congregació, però també amb activitats obertes per als veïns i visitants.
S’iniciarà al consistori a les 11 h on els Cavallers seran rebuts per les autoritats municipals. A continuació podran contemplar alguns dels documents de l’Arxiu Històric, com el document de compravenda del Castell de Culla per l’Orde del Temple en 1303, documents de la Setena de Culla i còpies de la Carta de Població.
També tindrà lloc una visita guiada pel nucli antic, declarat Conjunt Històric Artístic i Bé d’Interés Cultural (BIC) per ser un dels millors conservats de l’Arc Mediterrani, amb parades obligatòries en monuments com ‘l’Antic Hospital’, l’església parroquial d’El Salvador, la ‘Presó’ o les ruïnes del Castell. A les 13 h a la Casa de la Cultura, es durà a terme una conferència titulada «Del Mite Templer i la Llegenda del Cid al Greal de València», a càrrec de Rafael Monzó, president del Centre Unesco València. A més, se celebrarà la signatura de l’agermanament entre l’Orde dels Cavallers del Cid amb l’Associació Cavallers del Temple i Dames de Crist.
Territori templer
L’interés dels Templers per Culla és un fet històric que va poder deure’s a diferents motius i que desconeixem amb exactitud, però sí que vam desembossar 500.000 sous valencians per la compra de Culla, l’última i més cara adquisició de l’Orde del Temple de la Corona d’Aragó abans de la seua desaparició, quan la possessió va passar a mans de l’Orde de Montesa en 1317.
El municipi forma part de ‘Territori Templer’, una proposta cultural de la Diputació de Castelló que posa en valor el patrimoni i el passat dels Templers a la província. Un al·licient turístic més que atrau molts visitants.