El president de la Diputació, José Martí, atribueix l’augment a l’aposta de Cultura de desenvolupar una programació cultural continuada i a la renovació del complex fortificat
El Castell de Peníscola ha fregat aquest mes d’agost el seu rècord històric de visites amb prop de 60 mil entrades validades. S’apropa, doncs, a la xifra de 62 mil persones que ara fa cinc anys van assolir l’actual plusmarca i pràcticament dobla les 33.500 que es van comptabilitzar en el mateix període de 2020. Des de la Diputació de Castelló, organisme gestor del recinte, el president José Martí ha destacat «que les dades parlen que estem eixint del clot i que Peníscola i tota la província estan sent un destí àmpliament demandat pel turisme estatal, que ha aconseguit suplir la baixada de visitants provinents d’altres punts d’Europa».
Per a Martí «aquests números sobrepassen les nostres expectatives inicials, atenent que la limitació de l’aforament o més en especial la conjuntura actual podia tirar enrere als potencials visitants». Segons expliquen des de la direcció del Castell, al llarg de tot el mes d’agost s’ha penjat el cartell de ‘no hi ha entrades’ en diverses ocasions i s’ha reforçat la plantilla de seguretat perquè en tot moment es respectaren les indicacions sanitàries.
Ha atribuït «l’espectacular augment» a les polítiques de promoció exterior de la província i a l’aposta decidida de l’equip de Cultura per dotar la fortalesa d’una agenda cultural diversa i continuada «que faça més atractiva i immersiva l’experiència de visitar el Castell papal de Peníscola». El president ha donat l’enhorabona a la diputada Ruth Sanz per haver-se bolcat en oferir «la millor programació cultural dels últims anys, que s’ha vist amb l’èxit del Festival Internacional de Teatre Clàssic, però també el Festival de Música Barroca i les visites guiades teatralitzades».
Per tal de fixar la recuperació del flux de visitants, la Diputació mantindrà la seua aposta per la desestacionalització, el que comporta fugir de la recerca d’afluències massives durant els mesos de juliol i agost. De fet, per als pròxims mesos es preveu que continue l’activitat cultural amb propostes de prestigi com la commemoració de ‘l’Any Berlanga’.
Inversió de 366 mil euros
Martí ha posat en valor «el notable canvi» que ha experimentat el Castell del Papa Luna en els últims anys gràcies a la renovació completa de les seues instal·lacions, la qual ha estat possible gràcies a l’arribada de fons europeus i a recursos propis. Des de 2018, ha detallat Sanz, s’han destinat 2,5 milions d’euros per a la conservació del monument, l’adaptació a les normatives ambientals, a l’accessibilitat i a la millora de la il·luminació.
Ha avançat que l’atractiu del recinte fortificat continuarà augmentant amb una nova inversió de 366 mil euros. Amb aquesta quantitat es materialitzarà l’última fase del Pla Director, la qual suposarà la completa museïtzació del Castell. Es contempla la renovació de la sagristia, el saló del conclave, les masmorres, les terrasses i el pati d’armes.