La Conselleria d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital ha donat a conéixer un conveni amb la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP) per a la posada en marxa d’accions formatives en competències digitals en municipis de la Comunitat Valenciana afectats pel despoblament, afavorint l’accés digital de persones i col·lectius en risc d’exclusió social.
El conveni té per objecte formar en competències digitals a persones que residisquen en municipis amb el risc de despoblació que, a causa de l’evolució de la societat digital, i al no disposar de les competències digitals oportunes, es puguen trobar dins de la bretxa digital que això genera.
Entre les activitats que ha desenvolupat la Direcció General de Lluita contra la Bretxa Digital destaquen l’alfabetització digital, formació en xarxes socials, comunicació electrònica amb l’administració, o qüestions relacionades amb els negocis. Totes elles es duran a terme durant l’any 2021 i formen part del programa de ciutadania digital posat en marxa per la Direcció General de Lluita contra la Bretxa Digital.
Durant la signatura del conveni, la consellera d’Innovació, Carolina Pascual, ha assegurat que «la formació és una estratègia imprescindible per a la lluita contra la bretxa digital, perquè la falta de competències digitals pot ser un motiu d’exclusió, tant laboral com social».
També ha recordat «el compromís del Consell amb una innovació inclusiva, que no deixe a ningú arrere: Aquest Govern té molt present la importància que té la posada en marxa d’aquestes accions formatives en competències digitals, en municipis de la Comunitat Valenciana afectats pel despoblament».
El president de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, Rubén Alfaro, ha agraït la implicació de la Conselleria d’Innovació en aquest projecte «que suposa per a nosaltres un gran avanç per a la inclusió digital de les poblacions valencianes afectades pel despoblament».
Actuacions previstes
Carolina Pascual ha avançat que «seran més de 100 cursos, en els quals es formaran al voltant d’un miler de persones que resideixen en municipis amb el risc de despoblació», per al que es comptarà amb la col·laboració de l’Agenda Valenciana Antidespoblament (Agenda Avant) per a donar suport i assessorament als municipis en l’execució de les accions formatives.
«Des del Consell volem millorar la qualitat de vida d’aquests municipis, i per un altre, millorar les competències digitals dels seus veïns, per a afavorir la seua inclusió digital i la promoció de la seua inclusió social», ha apuntat Pascual.
Les activitats de formació es dirigeixen a persones amb diferents perfils, establint-se com a principal grup el de persones que resideixen en municipis amb el risc de despoblació i que manquen de competències digitals que els facilite la seua inclusió digital. Les accions formatives que contempla aquest conveni seran impartides tant en modalitat presencial com en línia, i es realitzarà en grups xicotets per a poder assegurar el suport a l’alumnat.