El Ple de l’Ajuntament de Peníscola aprovarà una moció per la cooperació i la solidaritat com a resposta integral a les crisis globals de pobresa, desigualtat i la COVID-19, a petició de la portaveu de l’equip de govern, Raquel París.
L’actual situació de crisi global s’ha vist agreujada des de la declaració de la pandèmia mundial de la COVID-19 l’any 2020. El resultat és que ens trobem, segons informes de les Nacions Unides, tal com resa el document, «amb una crisi humanitària sense precedents, amb un augment de la pobresa i la desigualtat per primera vegada en deu anys que eixamplarà la bretxa entre homes i dones, una emergència climàtica que avança sense fre, conflictes armats, feminicidis, crims d’odi, racistes i contra la diversitat, persecució a organitzacions de la societat civil organitzada i a persones defensores de drets humans, desprotecció de les persones refugiades i migrants, i els majors desplaçaments forçosos de la història després de la Segona Guerra Mundial, entre altres crisis complexes que requereixen una actuació immediata».
Enfront d’aquesta situació de crisi global, ja qualificada d’emergència social i ecològica, «s’estan produint alguns qüestionaments i reculades de les polítiques socials, especialment de la política de Cooperació Internacional per al desenvolupament en alguns territoris de l’estat espanyol», assenyala el document presentat per París, seguint la senda i el compromís de la cooperació valenciana, «els diferents territoris haurien d’enfortir les polítiques de cooperació internacional al desenvolupament, i especialment impulsar amb decisió la cooperació descentralitzada a tots els nivells, per a la cerca de solucions globals integrals davant problemes globals, de responsabilitat també global».
Igualment assistim en els últims mesos, i agreujat per la pandèmia mundial, «a l’augment de l’assetjament, intimidació, persecució i fins i tot en alguns casos, detenció de persones de les organitzacions socials, feministes, ONG, cooperants, periodistes i persones defensores de drets humans, impossibilitant el seu treball i posant en risc els drets humans de la ciutadania dels països amb els quals treballem» afegeix.
«Condemnem i rebutgem, de la manera més contundent, els atacs a cooperants i personal humanitari, entre altres el recent assassinat de cooperants de Metges Sense Fronteres a Etiòpia» continua.
Per tot això, la moció realitza una sèrie de propostes d’acord.
Primer proposa defensar les polítiques socials, especialment la Cooperació internacional transformadora i pels drets de les persones com a resposta integral davant les crisis globals, pel compromís dels acords internacionals, dels Objectius de Desenvolupament Sostenibles de l’Agenda 2030 de Nacions Unides, i que suposen un imperatiu ètic, moral, social i polític, així com una expressió de la solidaritat de la ciutadania.
Segon, considerar essencial per a tots els agents de la cooperació valenciana continuar apostant per una política pública de Cooperació Internacional per al Desenvolupament, que ja compta amb més de 30 anys d’història, mantenint els compromisos pressupostaris i els acords signats el 2019, perquè la solidaritat internacional és una responsabilitat compartida imprescindible per a superar les crisis socials, econòmiques, sanitàries i de drets humans, tant a nivell local com global, i garantir el futur del planeta, i grans crisis oblidades com Txad, Iemen, Síria, Etiòpia i Nigèria.
Tercer, impulsar processos d’educació per a la ciutadania global i sensibilització per a contribuir a la comprensió de les causes de la pobresa i la desigualtat, i a l’educació d’una ciutadania valenciana que, enfront dels missatges antidrets i els discursos d’odi, actue sobre la base de valors de justícia global, sostenibilitat ambiental i solidaritat, comprometent-se amb els drets humans i la reconstrucció social sostenible i justa en la Comunitat Valenciana.
Quart, realitzar totes les accions necessàries per a la defensa i l’enfortiment de les organitzacions socials i els sindicats dels països amb els quals treballem i especialment a les persones defensores de drets humans que estan sent assetjades, perseguides i amenaçades pel seu treball en defensa dels drets de les persones i el planeta, que es garantisca la seua integritat i la seua labor especialment en contextos molt complexos.
Cinqué, tindre en compte que enfront d’aquesta situació de persecució i obstaculització del treball de les persones i organitzacions socials s’han de buscar els mitjans i els mecanismes per a possibilitar i continuar el treball en Cooperació Internacional i per a garantir els drets humans en aquests països, especialment, en aquests moments, a Nicaragua, El Salvador, Guatemala, Colòmbia, Palestina, territoris Sahrauís i República Democràtica del Congo.
Sisé, garantir les mesures per a l’accés universal a les vacunes i tractaments contra la pandèmia mundial de la COVID19 que ha d’arribar a totes i cadascuna de les persones en tots els països del món, anteposant la salut i la vida de les persones a les patents i beneficis econòmics. Perquè la salut és un dret universal, i perquè la vida de les persones és sempre el més important, sense que la nacionalitat o la situació social o econòmica supose un obstacle.
I, finalment, generar aliances entre actors diversos com a resposta als desafiaments globals. L’objectiu de “no deixar a ningú arrere” de l’Agenda 2030 necessita el compromís, col·laboració i coordinació de tots els actors, especialment de les comunitats i socis amb els quals treballem, ONG, organismes multilaterals, governs centrals, regionals i locals, societat civil organitzada, sector acadèmic, sector privat, ciutadania, etc. En aquest sentit cal apostar per l’enfortiment de capacitats, l’articulació entre actors, la coordinació i la complementarietat d’especialitats i sabers, l’impuls de xarxes globals amb aterratge local, treballant de manera col·laborativa amb objectius comuns clars i compartits, i impulsant aliances i espais de col·laboració i corresponsabilitat horitzontal.
En conclusió, en paraules de la portaveu i regidora de Turisme i Modernització, «reiterem el nostre compromís col·lectiu per a continuar impulsant conjuntament amb la ciutadania un sistema just, sostenible i enfocat en els drets de les persones, i la vida digna, ara que és més necessari que mai donar una resposta integral participada a les crisis globals de la pobresa i la desigualtat».