El president de la Diputació, José Martí, i la diputada de Cultura, Ruth Sanz, han visitat hui al costat de l’alcalde de Serra d’en Galceran, Juan Carlos Mateu, el jaciment del Tossal de la Vila, per a conéixer de primera mà els descobriments i avanços obtinguts a la conclusió de la desena campanya d’excavacions, centrada en la fase d’ocupació andalusina entre els segles VIII i X, un projecte d’investigació que des de 2012 ve desenvolupant el Servei d’Investigacions Arqueològiques i Prehistòriques de la Diputació de Castelló amb la col·laboració de l’Ajuntament.
Martí ha quedat «molt gratament sorprés» i ha posat de manifest «la importància de trepitjar el territori perquè en cada racó de la província descobrim una cosa nova». Encara que «l’accés al Tossal de la Vila no és senzill, perquè ha de fer-se en un vehicle condicionat o a peu», anima a la ciutadania a interessar-se per ell perquè «des del cim podem veure pràcticament tota la província i rememorar la nostra història, des de l’edat de ferro fins a l’assentament musulmà, quan des d’ell es controlava la pràctica totalitat del territori».
Els últims treballs de neteja i excavació han permés la detecció d’un fortí islàmic, amb habitacions rectangulars pegades a la muralla i la presència d’un edifici principal, que consta d’una gran habitació i un pati davanter, al qual posteriorment es va adossar en un lateral altre pati comunitari.
Serveis per triplicat
També ha estat diverses hores en el terme municipal de Serra d’en Galceran, visitant tant el nucli que dona nom al municipi com les pedanies d’Els Ibarsos i Els Rossildos. En aquestes últimes ha contemplat l’estat de les obres de 2019 executades amb càrrec al Pla 135 de la Diputació, el reasfaltat de quatre carrers en Els Ibarsos i la rehabilitació d’un local multiusos en Els Rossildos.
Al llarg de la trobada, l’alcalde Juan Carlos Mateu s’ha referit a la problemàtica que es genera en un terme municipal com el seu, en el qual «pràcticament tot ha de fer-se per triplicat; escoles, depuradores i la resta de serveis públics, encara que a efectes administratius i legals, hi haja un únic terme municipal». Constitueix un seriós inconvenient sobre el qual el president Martí ha assenyalat que «en la Diputació som plenament conscients, raó per la qual aquesta especificitat ja està contemplada en les últimes edicions del Pla 135 de la Diputació, que els ajuntaments destinen a la realització d’obres o al capítol de despeses corrents».