La Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Peníscola ha presentat avui divendres la programació ‘Un puente hacia Berlanga’, que se celebrarà del 8 al 12 d’octubre, coincidint amb el pont festiu. Un homenatge a qui va convertir la Ciutat en el Mar en Calabuch.
En el centenari del naixement del cineasta valencià, Luís García Berlanga, «Peníscola no podia deixar de rendir tribut a qui, amb el seu cinema, va portar cada racó del municipi a la pantalla gran a mitjans del segle passat, construint en l’imaginari col·lectiu una Peníscola berlanguiana, la seua ciutat somiada, projectant cadascuna de les nostres singularitats sota el seu particular i humorístic punt de vista» ha explicat el regidor de Cultura, Ramón Simó. Projeccions, exposicions, xarrades, taules redones i activitats infantils que «pretenen acostar la figura de Berlanga a tots els públics i constatar la seua singular relació amb Peníscola», ha afegit.
Activitats de divendres a diumenge
El divendres 8 d’octubre començarà la programació amb la inauguració de l’exposició «Treinta años de Berlanga-Azcona, una confluencia de genios» a la Casa de l’Aigua a les 19.30 h. En acabar, a les 20.00 h, tindrà lloc en el mateix espai la tertúlia «Conociendo a Berlanga», amb Luis Alberto Cabezón i Josi Ganzenmüller.
El dissabte 9 d’octubre es durà a terme l’activitat «Experiència de cinema», en la qual els participants podran experimentar com és viure un rodatge en primera persona, a les 12.30 h i a les 18.30 h a la Bateria del Calvari, al costat del Parc d’Artilleria. A les 18.30 h la plaça de Santa Maria acollirà l’animació teatralitzada «Bienvenido Mr.Berlanga!!» i a les 20.00 h es realitzarà, en la mateixa plaça, la projecció gratuïta de l’estrena del documental amb els extres de les pel·lícules que Berlanga va gravar a Peníscola. L’acte conclourà amb la xarrada de Rafael Maluenda i Ramón Simó.
La programació del cap de setmana finalitzarà el diumenge, 10 d’octubre, amb l’activitat «Experiència de cinema» a les 12.30 h i a les 18.30 h a la plaça de Bous. Aquest mateix dia, la plaça de Santa Maria tornarà a convertir-se en escenari per a celebrar, a les 17.00 h «Un café amb Miguel Ángel Villena» i la presentació del seu llibre «Berlanga. Vida y cine de un creador irreverente«, moderada per Pablo Sebastià. En finalitzar tindrà lloc la tertúlia «Berlanga próximamente«, amb Chechu García Berlanga i Rafael Maluenda.
«L’Experiència de cinema» tornarà a realitzar-se el dilluns 11 d’octubre a les 12.30 h i a les 18.30 h, però aquest dia l’acció es desenvoluparà al Baluard del Príncep, enfront del Museu de la Mar. A la vesprada, es duran a terme diferents «Tallers infantils berlanguians» a la plaça de Santa Maria de 17.30 h a 20.00 h, els quals estaran acompanyats per la tertúlia «El paso de Berlanga por Peñíscola«, amb Joan Baptista Simó i Josi Ganzenmüller, així com per la presentació de «Conversaciones con Berlanga», a càrrec del seu autor, Joan Baptista Simó. La programació cultural del dilluns conclourà amb la presentació de «Hasta siempre, Mr.Berlanga!», amb el seu il·lustrador, «El Marqués», moderada per Pablo Sebastiá.
L’agenda cultural dedicada a Berlanga arribarà a la seua fi el dimarts, 12 d’octubre, amb la celebració de «Tallers infantils berlanguians«, de 11.00 h a 14.00 h a la plaça de Santa Maria. La celebració d’aquest dia festiu també incorporarà l’activitat «Experiència de cinema», a les 12.30 h a la Bateria del Calvari. Al llarg del matí tindran lloc diferents actes en aquest mateix escenari, com la presentació de «El último austrohúngaro. Conversaciones con Berlanga», amb el seu autor Manuel Hidalgo, moderada per Josi Ganzenmüller. La segona presentació de la jornada serà la de «Tamaño natural: el erotismo berlanguiano«, amb la seua autora Guillermina Royo-Villanova, moderada per Christina Linares a les 12.15 h. L’esdeveniment que significarà la cloenda de la programació cinematogràfica serà la tertúlia «La mujer en el universo berlanguiano«, amb Guillermina Royo-Villanova i Manuel Hidalgo a les 13.00 h, moderada per Christina Linares.
Un documental d’homenatge als extres dels seus rodatges
La programació inclou el dissabte dia 9 a les huit de la vesprada en la plaça de Santa Maria, la projecció d’un documental que l’Ajuntament està produint amb el testimoniatge de veïns i veïnes del municipi que van participar en els rodatges.
«És un homenatge a Calabuch, però també a les peniscolanes i peniscolans que la van fer possible, acollint, participant i col·laborant en el rodatge», ha assenyalat Simó. També compta amb testimonis de París Tumbuctú, la segona pel·lícula que Berlanga va rodar a la Peníscola, però també amb protagonistes d’altres rodatges com El Cid, amb Charlton Heston o Game of Thrones.
Berlanga a l’escola
«Un puente hacia Berlanga» es colarà també al mes d’octubre a les aules, tant al CEIP Jaime Sanz com a l’IES Alfred Ayza, així com al International School Peníscola, per a explicar al públic infantil i juvenil qui va ser Luis García Berlanga i proposar als més xicotets un concurs de curtmetratges amb el mòbil.
A més s’està coordinant l’organització de xarrades i tallers com ‘l’Ofici del director de cinema’ en els quals els alumnes es convertiran en els protagonistes de la seua pròpia pel·lícula. També un taller orientat a aprendre les diferents fases de la realització d’una peça audiovisual, de manera pràctica i divertida. El segon taller previst, ‘Un viatge pel cinema de Berlanga’, serà un repàs a la filmografia del cineasta amb fragments d’algunes de les seues pel·lícules amb les quals els alumnes descobriran qui va ser el director que va canviar el nom de Peníscola en una de les seues pel·lícules.