La Conselleria d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica ha presentat hui una eina visual que defineix el comportament de la franja litoral de la Comunitat Valenciana, a través d’escenaris predictius l’any 2050 i 2100 en funció de les emissions d’efecte d’hivernacle.
La consellera, Mireia Mollà, ha assenyalat en la seua intervenció que l’objectiu del visor és impulsar a les administracions amb competències sobre la costa a «adoptar mesures i estratègies valentes que minimitzen els efectes del canvi climàtic sobre el medi natural i la seguretat de les persones».
Mollà, en un acte que ha comptat amb la participació de la secretària autonòmica, Paula Tuzón, i la directora general de Canvi Climàtic, Celsa Monrós, ha dit que aquesta eina permet dissenyar «plans d’adaptació, de mitigació i, en algun cas, de retirada de punts que en aquests escenaris futurs anuncien una gran vulnerabilitat».
El nou instrument de consulta oberta, que hui s’ha presentat als alcaldes valencians en l’edifici de les Drassanes de València, s’agrupa entorn de tres blocs de Perillositat, Riscos i Impacte que mostren els futurs escenaris d’inundabilitat i regressió de la costa.
El visor, que s’ha realitzat sobre la base dels paràmetres utilitzats pel panell d’experts de l’ONU del canvi climàtic aplicats a la costa valenciana, llança ja resultats preliminars d’inestabilitat agreujada pels fenòmens meteorològics extrems cada vegada més recurrents i virulents.
«El millor indicador que la modelització funciona és que ja s’estan complint els efectes que pronostica», ha afirmat la consellera. És el cas, per exemple, de la tendència erosiva a les platges del centre de la província de València; El Saler i Pinedo ja presenten una reculada d’entre 30 i 60 metres en l’última dècada.
Els resultats del visor assenyalen també La Marina Alta, a Alacant, o el nord de la província de Castelló com altres punts de pressió climàtica, i afirmen que en tots els escenaris de predicció la cota d’inundació afecta, almenys, a l’1% de la població de la Comunitat Valenciana; això és 50.000 persones.
«No hi ha solucions simples ni úniques. Tenim un sistema complex de governança que ha d’ajudar les administracions a activar fórmules de protecció, acomodació o fins i tot de retirada de projectes constructius», ha assegurat Monrós.
En aquest sentit, Mireia Mollà ha incidit en què mantindre alguns dissenys és «insostenible» i que la retirada «obliga a fer un exercici valent per a abandonar projectes d’avui, o programats o futuribles».
Ha apel·lat, a més, a la responsabilitat de l’activitat humana en l’emergència climàtica que ha d’acompanyar-se ara amb «la capacitat conjunta de revertir la situació de canvi climàtic per a una major acció col·lectiva».
Aquesta eina naix amb la voluntat de sumar-se a altres plans com la nova Llei de Canvi Climàtic i Transició Ecològica, l’Estratègia Valenciana de Canvi Climàtic i Energia o el Pla Valencià d’Energia i Clima.
La responsable de Transició Ecològica en la Generalitat Valenciana ha remarcat que actuar en adaptació i mitigació del canvi climàtic és garantir l’activitat econòmica, la protecció mediambiental, el benestar social i la seguretat. Ha conclòs la seua intervenció amb un missatge per als Ajuntaments dels municipis costaners: «És una eina imprescindible i volem amb les nostres estratègies i competències ajudar-vos en aquest camí».