L’actuació ha consistit a reparar i impermeabilitzar la coberta per a evitar les filtracions d’aigua i despreniments
La recuperació del Calvari de Canet lo Roig va camí de ser una realitat. Recentment, ha culminat la primera fase de les obres de rehabilitació de l’emblemàtic edifici amb la finalitat de garantir la pervivència i evitar el risc de despreniments. En concret, els treballs, finançats amb fons municipals, han consistit a reparar i impermeabilitzar la coberta. Així, a més de reformar la cúpula amb acabat final en teula corba, s’evita la filtració d’aigües pluvials en els murs.
L’alcaldessa, María Ángeles Pallarés, amb l’arquitecte Jaume Sirera i la tècnica de conselleria, Blanca Gil, van visitar el Calvari comprova’n el resultat de l’actuació. Pallarés va destacar que, amb les obres executades, «es guanya en seguretat, que era una de les nostres preocupacions perquè presentava un greu i avançat estat de deterioració i els despreniments eren habituals, amb el consegüent perill que això suposava; si a més li sumem que estem treballant per a recuperar un Bé de Rellevància Local amb la categoria de Monument d’Interés que és tot un símbol per a Canet, la satisfacció és doble».
Situat sobre un monticle a l’entrada del municipi, el Calvari és un exemple de l’arquitectura il·lustrada barroca valenciana del segle XVIII però, des de fa anys, es trobava pràcticament en ruïnes i figurava en la llista roja de Patrimoni. El consistori va fer una aposta decidida per recuperar l’emblemàtic edifici i el primer pas va ser acordar amb la Diòcesi de Tortosa la cessió al municipi per a poder optar a ajudes i subvencions que feren possible la seua reforma integral.
A la primera intervenció de consolidació estructural i reparació de la coberta li seguirà, segons va avançar Pallarés, una segona fase, «sol·licitarem una subvenció a Patrimoni per a escometre la restauració dels murs exteriors i col·locar les finestres, de manera que, una vegada acabats els treballs, el Calvari recupere l’esplendor d’antany i la seua fisonomia original». Les actuacions no se centraran únicament en l’edifici; també es condicionarà el terreny que l’envolta, «hem demanat permís a Medi ambient per a talar els pins que es van plantar amb posterioritat i mantindre els xiprers».
Un altre element que també s’incorporarà al Calvari serà l’antic penell, «vam demanar la col·laboració dels veïns perquè ens feren arribar fotos i documents antics, perquè no es tenen referències de com estava col·locat; afortunadament, un veí tenia guardada el penell original i es tornarà a ficar», va explicar l’alcaldessa.
Una vegada finalitzades les obres de reforma integral de l’edifici, l’Ajuntament té intenció de reobrir-lo al públic i donar-li un ús cultural.