La Conselleria de Justícia, Interior i Administració Pública eliminarà totes les barreres arquitectòniques i sensorials dels edificis judicials consolidats de la Comunitat Valenciana gràcies a un pla que compta amb una dotació pressupostària de 2,1 milions d’euros i que s’executarà al llarg dels pròxims quatre anys.
Així ho ha anunciat Gabriela Bravo en el marc del Fòrum Justícia i Discapacitat que s’ha celebrat aquest dimecres a València. Es tracta d’un observatori de caràcter consultiu que reuneix representants d’associacions, operadors jurídics i l’Administració amb l’objectiu d’afavorir l’accés de les persones amb discapacitat i les seues famílies a la Justícia en condicions d’igualtat i garantir la seua protecció jurídica.
La Subdirecció d’Infraestructures de la Conselleria ha analitzat l’índex d’accessibilitat de 57 edificis judicials, dels quals 18 corresponen a la província d’Alacant, 7 a la província de Castelló i 32 edificis a la província de València. L’estudi ha revelat que la deficiència més recurrent és la senyalització de les diferents dependències, si bé s’han detectat també disfuncions en accessos, places d’aparcament, lavabos, mecanismes i portes interiors.
Per a esmenar totes aquestes disfuncions s’ha previst una inversió de 2.039.398,78 euros dels quals 743.344,76 es destinaran a edificis de la província d’Alacant, 232.267,66 euros en la de Castelló i 1.063.786,36 euros en la de València que s’executarà al llarg dels pròxims quatre anys en dues fases.
En la primera, que s’estendrà fins al 2023 s’actuarà en 23 edificis ja consolidats. En aquest grup estan, a la província d’Alacant, els jutjats d’Alcoi, Sant Vicent del Raspeig, Elx, Elda, Novelda, Dénia, Villena i Oriola, amb una inversió estimada de 411.714,97 euros. A la província de Castelló s’actuarà a Nules, Vila-real, Castelló i Sogorb amb una inversió estimada de 102.076,73 euros.
Finalment, en els partits judicials de València es duran a terme intervencions en les seus de Carlet, Sueca, Massamagrell, Montcada, Mislata, Paterna, Quart de Poblet, Catarroja, Picassent, Requena i la Ciutat de la Justícia de València, amb una inversió estimada de 479.409,29 euros.
La segona fase inclourà actuacions en els jutjats, les seus dels quals s’amortitzaran amb la posada en marxa dels nous edificis previstos en el Pla d’Infraestructures Judicials. En aquest grup s’inclou la Ciutat de la Justícia d’Alacant i els nous jutjats de La Vila Joiosa, Sagunt, Llíria, Xàtiva, Alzira, Gandia, Ontinyent, Torrent i Vinaròs.
Per a l’esmena de les deficiències dels edificis actuals d’aquests partits es preveu una inversió estimada d’un milió d’euros que s’executarà durant els anys 2024 i 2025, en funció de l’avanç de les obres dels nous edificis.
D’altra banda, la consellera ha recordat que la Conselleria de Justícia té en marxa ara mateix dos projectes pilot de Justícia Accessible com és el de la figura del facilitador per a ajudar a persones amb diversitat funcional, sensorial o cognitiva a manejar-se pels tribunals en assumptes que els afecten i el de Lectura Fàcil de Sentències per al mateix col·lectiu en decisions judicials que els afecten. La iniciativa ja ha adaptat cinc sentències: dos en els jutjats de Castelló i altres tres en els de Dénia, Villena i Paterna, respectivament.
Bravo també ha explicat que les Oficines d’Assistència a les Víctimes del Delicte compten amb protocols específics per a persones amb diversitat funcional i ha recordat que, en els últims tres anys, en elles s’han assistit a 1.644 víctimes amb discapacitat, de les quals, nou de cada deu eren dones.
Finalment, la consellera ha insistit que el nou Reglament d’Assistència Jurídica Gratuïta -que està en fase de tramitació- preveu la creació d’un Servei d’Orientació Jurídica (SOJ) de diversitat funcional que donarà suport a aquest col·lectiu de manera específica.