El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DACC) de la Generalitat de Catalunya, junt amb l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) i l’Ajuntament d’Alcanar, ha organitzat les Jornades Citrícoles d’Alcanar, un referent en el món de la citricultura, que arriben a la vint-i-huitena edició.
En aquesta edició, que s’ha celebrat el 15 i 16 de novembre, s’ha volgut retre homenatge a l’esforç constant de totes les dones canareves que han treballat de forma invisible al camp i a les empreses citrícoles de la població i que amb el seu treball han contribuït a la millora econòmica, social i cultural, i han situat el poble d’Alcanar com a referent en el món dels cítrics.
Rosabel Arbó, cap de l’Oficina Comarcal del Departament d’Acció Climàtica al Montsià, ha volgut “animar a totes les dones a implicar-se en els llocs de decisió perquè els problemes del camp no tenen sexe, és feina de totes i de tots”.
L’Ajuntament d’Alcanar, en el marc de les Jornades, amb el suport de l’Associació de Dones del Món Rural i el DACC, ha organitzat una exposició retrospectiva per a donar visibilitat al rol de les dones rurals i defensar-ne els interessos i necessitats. L’exposició es pot visitar a l’edifici de Serveis Agraris fins al 31 de desembre i després està previst que es trasllade a altres poblacions.
Es poden veure 70 fotografies que reflecteixen l’evolució que ha tingut la dona dins el món rural del municipi. Es poden veure dones collint, als magatzems, etc., i també reflecteixen la trajectòria del sector.
Jornades tècniques
Hi ha hagut xarrades tècniques sobre temes d’actualitat per al sector, com la millora del funcionament de la cadena alimentària, les noves varietats de clementines i les plagues que afecten el conreu. Les jornades han concentrat les diferents ponències en dos dies que s’han pogut seguir en directe des de la sala d’actes de l’Edifici de Serveis Agraris i també de forma virtual a través de l’streaming.
Programació
Begoña Amorós Grau, gerent de Cítrics Terres de l’Ebre, ha presentat l’Associació de Dones del Món Rural Pageses i Ramaderes de Catalunya i Isabel Gomar Jimenez, cap del Servei d’Indústries i Comercialització Agroalimentària del DACC, ha parlat sobre el control de la cadena alimentària a Catalunya: CadeCAT.
José Miguel Campos i Mate Martinez Ferrer, investigadors de l’IRTA han fet una ponència in situ sobre el control sostenible de Tetranychus urticae en clementins. Josep Cuenca, tècnic d’AVASA, ha explicat les noves varietats de clementines, mentre que Maite Martinez Ferrer, investigadora de l’IRTA, ha abordat la problemàtica del cotonet de Sud-àfrica (Delottococcus aberiae), fent un recorregut a la seua situació actual i a les perspectives de futur.