L’Agrupació Economia Circular de l’Oliva va organitzar el dimarts a Benlloc una jornada per a conèixer els aprofitaments de ‘l’alperujo’ i els subproductes de l’oliva per a alimentar al bestiar. Van participar vint-i-dos ramaders de les províncies de Castelló i València. Experts de diferents camps van explicar amb exemples pràctics com fer més rendibles les explotacions agràries.
Un taller pròxim on els assistents i ponents van poder compartir i discutir casos pràctics de racionament amb ‘l’alperujo’ i altres matèries primeres i debatre els avantatges i inconvenients de l’ús de matèries primeres no convencionals en les racions. Cal tindre en compte que l’ús de matèries primeres alternatives pot suposar avantatges econòmics i mediambientals, però exigeix millores en infraestructura, organització i coneixements en les explotacions per a un ús òptim.
L’Economia Circular de l’Oliva és un projecte de cooperació LEADER, amb fons de la Unió Europea, i en el qual participen set Grups d’Acció Local de les províncies de Castelló i València.
Dels vint-i-dos ramaders participants, dotze van ser assistents presencials i 10 en línia. Els participants van acudir en representació d’explotacions de La Torre d’En Besora, Ares del Maestrat, Vilafamés, Vall d’Alba, Morella, Catí, Benlloc i la Vall d’Alcalà, mentre que els que van participar en línia ho van fer des de Morella (de dOs ramaderies diferents), Salamanca, Benissuera (València), Pego (Alacant), Torre d’En Besora, Artana, Onda, Puebla de Arenoso, València i Viver.
Entre els experts hi havia representants de la Universitat Politècnica de València, del CEU, de l’Institut Valencià d’Investigació Agrària i de Cooperatives Agroalimentàries de la Comunitat Valenciana.
Reduir fins a un 70% els costos de l’alimentació
Durant la jornada, els ponents van presentar els fonaments bàsics, així com exemples pràctics de formulació de racions per a boví i xicotets rumiants. Els ramaders van participar activament donant la seua opinió, explicant com alimenten actualment i van veure com la utilització d’aquesta mena d’eines pot permetre’ls reduir sensiblement els costos d’alimentació, que depenent de la mena de granja, suposen entre el 40 i 70% dels costos directes. Al final de la sessió, la majoria dels assistents estaven d’acord a implementar l’ús de subproductes com ‘l’alperujo’ per a reduir les despeses en les explotacions.
Domingo Giner, president del Grup d’Acció Local Maestrat Plana Alta i coordinador de la iniciativa, ha explicat que «la presentació va ser molt completa i el debat que va generar va obrir moltes opcions als ramaders per a l’ús d’aquesta eina de racionament i a l’ús dels ‘alperujos’ i altres subproductes. El taller de racionament va ser molt interessant, com ho demostra el fet que va haver-hi molt de debat i participació per part dels assistents».