L’Organització Mundial del Turisme (OMT) ha distingit hui a Morella amb el segell Best Tourism Villages (Els Millors Pobles Turístics), que reconeix als pobles que constitueixen exemples notables de turisme rural per preservar la cultura i tradicions locals i protegir la biodiversitat.
“El turisme rural és un bon antídot contra la despoblació, perquè és capaç de generar activitat durant tot l’any i repercutir en altres sectors econòmics com l’agroalimentari o l’artesania, fomentant el consum de proximitat i prestigiant els productes locals. Espanya celebra aquesta iniciativa de l’OMT que contribuirà a posar en el mapa als nostres destins rurals”, ha explicat el secretari d’Estat de Turisme, Fernando Valdés, que ha acompanyat a l’alcalde, entre altres guardonats, en la cerimònia de lliurament.
El secretari general de l’OMT, Zurab Pololikashvili, ha sigut l’encarregat d’entregar el segell als alcaldes de Morella, Rhamsés Ripollés, i Lekunberri, Gorka Azpiroz, entre altres 42 pobles seleccionats. A l’acte també ha assistit el regidor de Cantavieja, Ricardo Altabás.
Per a l’alcalde de Morella, “aquest reconeixement suposa un al·licient per a continuar treballant pel futur del món rural, que podrà així alçar la seua veu en el turisme internacional”.
Un segell i un programa d’assistència
El segell Best Tourism Villages, vàlid per tres anys i amb possibilitat de renovació, reconeix als pobles que constitueixen exemples notables de destins de turisme rural. La iniciativa té el propòsit de maximitzar la contribució del sector a la reducció de les desigualtats regionals i a la lluita contra la despoblació de les zones rurals. Així mateix, persegueix fomentar el paper del turisme en l’apreciació i preservació dels pobles rurals i els seus paisatges, sistemes de coneixements, diversitat biològica i cultural, així com valors i activitats locals, sense oblidar la gastronomia.
Aquells pobles que no compleixen íntegrament els criteris per a obtindre el segell, però destaquen també com a exemples, poden entrar a formar part de la xarxa integrant-se en el programa Upgrade, com és el cas de Cantavieja.
Com a membres del programa, aquests pobles rebran assistència de l’OMT i entitats associades per a continuar millorant. Formar part de la xarxa permet participar d’un espai per a l’intercanvi d’experiències i bones pràctiques, al mateix temps que donarà accés a recomanacions polítiques i coneixement.