FSIE-Comunitat Valenciana, el sindicat majoritari en el sector de l’educació infantil en la Comunitat Valenciana, ha sol·licitat el suport de l’Ajuntament del Puig per al manteniment de les escoles infantils de la localitat i els llocs de treball que generen.
Així, el sindicat està plantejant als ajuntaments valencians “fer un front comú per a defensar l’ocupació i la conciliació” amb un pla d’ajudes per a l’escolarització de 0-3 anys.
FSIE-CV ha iniciat ja un conjunt d’actuacions per a reclamar el manteniment dels 5.000 llocs de treball majoritàriament femení que suposa el sector davant la massiva obertura d’aules públiques de 2- 3 anys.
El sindicat ha posat en marxa una sèrie d’actuacions que mantindrà durant tot el curs per a reclamar la supervivència de les escoles infantils com una de les baules prioritàries per a la conciliació de la vida laboral i familiar així com la importància d’escolaritzar a l’alumnat en edats primerenques per a aconseguir el seu desenvolupament integral.
En aquest context, ha defensat la continuïtat de totes les unitats actualment autoritzades i en funcionament i dels llocs de treball associats a aquestes, tant docents com no docents, en un sector eminentment feminitzat. “Aquestes unitats compleixen les necessitats d’escolarització i de conciliació de la població”.
Així, FSIE-CV ha assenyalat que el tancament d’aquests centres implica la pèrdua de llocs de treball locals, tant docents com no docents, així com de recursos fiscals per a cadascun dels ajuntaments.
Per això, defensa un complement al Bo infantil fins a la gratuïtat, per alumne en cada localitat per a garantir l’accés de les famílies a aquest important tram educatiu. També proposa incrementar les partides pressupostàries justificades en altres àrees com a Infància, Benestar Social, Igualtat i Dona amb ajudes per a aconseguir la gratuïtat escolar en aquest tram d’edat.
El sindicat apunta que “No hem d’oblidar que les escoles infantils ofereixen una oferta educativa que cobreix el tram d’edat de 0 a 3, mentre que les unitats públiques que s’obrin en centres ordinaris només atenen l’alumnat de 2-3 anys, deixant ruptura en el cicle i desatenent l’edat més primerenca”.
En aquesta línia, ha sol·licitat la paralització de l’obertura d’aules públiques de 2-3 anys completament innecessàries davant el descens de la natalitat i que impliquen una infrautilització dels recursos locals, sent molt més econòmica el finançament de les places ja existents. FSIE-CV insta els Ajuntaments a utilitzar les unitats existents abans de procedir a l’ampliació de les unitats públiques de 2 -3 anys perquè “ja hi ha suficients per a cobrir les necessitats de la població. Si es dupliquen, estaríem parlant de més atur i menys pluralitat”. En definitiva “es tracta de dotar de recursos a l’oferta educativa que ja existeix”.
D’altra banda, el sindicat ha destacat la importància que aquestes escoles infantils estiguen representades en els Consells Escolars Municipals perquè les seues propostes i reivindicacions puguen ser sempre escoltades.