El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha destacat que el Seminari de Govern-Hivern 2022, que s’ha celebrat durant el cap de setmana a la Vila Joiosa i Altea, «marca un punt d’inflexió, ja que per primera vegada en els últims dos anys l’horitzó no està condicionat per la pandèmia».
Puig, al costat de la resta del Consell, han participat en la roda de premsa de tancament del ‘Seminari’, en la qual s’han presentat els objectius que cada conselleria s’ha marcat per al semestre vinent.
També ha assenyalat que aquest nou marc permetrà al Consell «afrontar l’últim terç de la legislatura amb l’objectiu d’accelerar la recuperació social, amb el reforç estructural de l’escut social, econòmica i emocional de la Comunitat Valenciana».
Una acceleració que, segons Puig, comptarà «amb tota la potència de la inversió pública». A més, ha avançat que les diferents conselleries realitzaran inversions per valor de 3.274 milions d’euros en 2022.
Quasi 40.000 ocupacions vinculades a la inversió
«Aquests 3.274 milions d’inversions generaran 39.289 llocs de treball a la Comunitat Valenciana, i aquesta és, també, la contribució que fa la Generalitat a la recuperació», ha assenyalat el president, que ha insistit que cada euro públic «ha de ser una palanca keynesiana amb una doble funció: generar benestar per la via de més serveis i generar prosperitat per la via de més treball».
Segons Puig, l’objectiu d’aquesta fase postpandèmia és posar la política al servei de la reactivació econòmica i de la creació de llocs de treball. També ha destacat el recurs extraordinari que suposen els fons europeus per a complir amb aquest objectiu.
El cap del Consell ha destacat que, fins hui, la Comunitat Valenciana té adjudicats 1.055 milions del Mecanisme de Recuperació i Resiliència del fons Next Generation EU, gràcies al treball de les conselleries en les conferències sectorials. «2022 serà l’inici del desplegament de grans projectes estratègics», ha assenyalat Puig, que ha destacat el treball realitzat durant més d’un any en col·laboració amb consorcis empresarials valencians, perquè aquests projectes comencen a cristal·litzar en aquest pròxim semestre.
«Aquesta és la via per a la reinvenció progressiva del nostre model productiu: amb més indústria, més innovació i més ocupació», ha afirmat el president, que ha destacat que la Comunitat Valenciana té la confiança que li dona el dinamisme de la seua economia. 82.000 llocs de treball, xifres rècord en ocupació, en exportacions i previsions de creixement per damunt de la mitjana d’Espanya.
«Crec que podem dir, ja que hem superat aquest parèntesi. De l’última crisi tardem 12 anys a eixir. D’aquesta, 16 mesos», ha dit, per a afegir: «Però no importen només els números: 2022 ha de ser l’any del treball decent». En aquest sentit ha destacat tant la reforma laboral, que permetrà la creació de quasi 250.000 ocupacions indefinides en la Comunitat Valenciana enguany, i l’increment del salari mínim interprofessional, que beneficiarà a 210.000 treballadors i treballadores valencians.
Puig també s’ha referit a la necessària recuperació emocional com a clau per a passar pàgina i ha posat en valor les festes de totes les localitats de la Comunitat Valenciana com a punt d’inflexió per a recuperar la normalitat.
Política útil enfront de l’antipolítica
«Aquest és l’escenari que hui comencem: punt d’inflexió sanitària i acceleració de la triple recuperació». «I això exigeix el marc d’estabilitat que singularitza a la Comunitat Valenciana», ha incidit.
«Hui subratlle una idea: enfront de l’antipolítica que alguns abanderen ací estem centrats en la política útil: no la política endogàmica, no la política-espectacle que avergonyeix, sinó la política discreta i eficient que ajuda a viure millor. Aquesta és la política útil que necessiten els ciutadans, polítiques que atenguen les desigualtats socials, territorials, geogràfiques o generacionals», ha conclòs el president.
Mónica Oltra: «Oferim estratègies a llarg termini enfront de tacticismes»
La vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, que ha desgranat els principals objectius de les conselleries per al semestre vinent, ha destacat que els seminaris són «trobades per a avaluar i fer propostes de futur, una manera de funcionar del govern que busca l’acord amb la societat valenciana». «Una societat que ha sabut mantindre’s unida davant la situació més greu que hem patit les últimes generacions i que ara comencem a superar», ha subratllat.
«En aquests tres dies hem parlat de política en majúscules enfront dels temps en els quals es feia política des de l’ocurrència. Oferim estratègia a llarg termini enfront dels tacticismes de curt recorregut», ha assenyalat la vicepresidenta.
Oltra ha informat que el Consell s’ha marcat 60 objectius per al semestre vinent, i ha donat compte de dos per conselleria.
Així, Presidència presentarà l’avantprojecte de Llei Integral de Lluita contra el Despoblament de la Comunitat Valenciana per a comptar amb un instrument per al desenvolupament de polítiques vinculades al repte demogràfic i les seues conseqüències. A més, dins del suport al sector turístic, s’aprovarà el Pla Territorial de Sostenibilitat Turística en Destí 2022 de la Comunitat Valenciana i es llançarà del programa de digitalització d’empreses turístiques, que inclou línies d’acció en innovació, intel·ligència artificial, formació específica.
Des de la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives es plantejarà l’avantprojecte de Llei d’accessibilitat universal i inclusiva, que permetrà passar d’un model de mera eliminació de barreres i promoció de l’accessibilitat a un marc jurídic on es garantirà l’accessibilitat universal i integral per a totes les persones en tots els àmbits.
A més, s’elaborarà un protocol per a atendre de manera prioritària les peticions de pacients d’ELA sobre la resta de les sol·licituds.
Des de la Vicepresidència Segona i Conselleria d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica es planteja una regulació que evite l’assetjament dels grans fons especulatius als inquilins dels habitatges que adquireixen i l’impuls d’un servei d’ofici d’administradors de finques per a col·lectius vulnerables.
La Conselleria d’Hisenda i Model Econòmic llançarà el pla de Finançament IVF-Avant, que finançarà iniciatives de negoci en zones en risc de despoblació, així com es posarà en marxa el projecte pilot del nou sistema econòmic financer de la Generalitat (Nefis).
La Conselleria de Justícia, Interior i Administració Pública elaborarà i aprovarà el decret d’organització i funcionament del registre d’unions de fet. A més, implantarà el sistema automàtic d’alertes massives d’emergències en situacions de crisis.
La Conselleria d’Educació, Cultura i Esport crearà la Càtedra Dona i *Esport amb la Universitat de València i desplegarà els nous decrets de currículum d’Infantil, Primària, ESO i Batxillerat.
La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública crearà 6.000 noves places en la plantilla estructural, de les quals 1.600 seran per a Atenció Primària i adequarà els tres primers hospitals de dia de salut mental per a xiquets i adolescents.
La Conselleria d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball organitzarà una Cimera Internacional sobre la Jornada Laboral de 4 dies el mes vinent de maig. A més, llançarà el programa Avalem Espais Comercials, per a millorar entorns urbans amb comerç de proximitat.
La Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica crearà una delegació d’Epsar a Alacant per a impulsar la reutilització d’aigua en els regadius. També invertirà 54 milions d’euros en la recuperació de masses forestals.
La Conselleria Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat convocarà les primeres ajudes a ajuntaments per al transport a demanda en localitats en risc de despoblació i abordarà la simplificació tarifària del TRAM d’Alacant.
Finalment, la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica elaborarà i tramitarà la Llei de Participació Ciutadana i Foment de l’Associacionisme de la Comunitat Valenciana. Igualment dissenyarà l’Estratègia Valenciana de Desenvolupament Sostenible com a extensió dels compromisos de l’Agenda 2030.