El president de la Generalitat, Ximo Puig ha presidit l’acte de constitució de la comissió commemorativa de ‘l’Any Joan Fuster’ i ha avançat que el Consell està preparant una programació multidisciplinària d’actes per a celebrar el centenari del naixement de l’escriptor valencià.
En el transcurs de l’acte, en el qual també ha participat el conseller de Cultura, Educació i Esport, Vicent Marzà, i el comissionat per a la commemoració del centenari del naixement de l’escriptor valencià, Francesc Pérez, el *president ha justificat la necessitat de recordar a aquest assagista universal «que va reivindicar sempre el dubte i es va posicionar contra els fanatismes» i ha valorat la unanimitat entorn del reconeixement de la seua figura.
Durant la seua intervenció, Puig ha agraït la implicació de totes les institucions que formen part de la commemoració, així com la labor de les entitats que han mantingut viu el «treball, la memòria i la dignitat» de Joan Fuster, durant els últims anys.
En concret, ha explicat que en la commemoració estaran representats tant la Generalitat Valenciana, com el Ministeri de Cultura, el Consell Valencià de Cultura, l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, institucions i universitats valencianes, l’Ajuntament de Sueca, i els hereus de l’escriptor.
Segons ha indicat, la comissió treballarà amb el triple objectiu de mostrar la profunditat de l’autor, popularitzar la seua figura i aproximar-la a les generacions més joves, i potenciar la seua dimensió internacional «perquè era un pensador que transcendia unes fronteres determinades».
En aquest sentit, ha assegurat que es programaran centenars d’actes «des d’una mirada inclusiva i mirada superadora de divisions», amb la finalitat d’arribar al conjunt de la població valenciana.
Activitats programades
Entre els actes previstos, el conseller d’Educació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, ha destacat un mínim de cinc exposicions que revisaran la seua vida i la seua obra, així com la seua influència en les arts visuals; reedicions de les seues publicacions, com la seua obra en castellà, i traduccions de la seua obra a l’anglés; conferències i congressos; un simposi internacional organitzat per la Càtedra Joan Fuster; així com diversos espectacles de música i arts escèniques, com una obra teatral sobre l’autor; una obra audiovisual; i altres actes institucionals que s’aniran detallant pròximament.
Així mateix, Marzà ha mostrat la seua esperança que les activitats que se celebraran perduren en el temps més enllà de l’Any Fuster, amb l’objectiu que «un dels nostres màxims intel·lectuals siga reconegut pel conjunt dels valencians i valencianes, tinguen la idolologia que tinguen, i sobretot per les generacions més joves», que segons ha explicat podran conéixer la realitat de qui va ser, que va aportar i com va ser una persona que va parlar «d’igual a igual» a la resta d’intel·lectuals del món.
Comissió commemorativa
La comissió commemorativa constituïda aquest dimecres aprovarà el programa general dels actes commemoratius, establirà les pautes per a la realització de les accions i activitats i s’ocuparà de la coordinació amb altres organismes públics que formen part del comité d’honor o altres que es puguen adherir. Aquesta comissió està integrada per les persones titulars de la Presidència de la Generalitat, que exercirà la presidència; la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport, que exercirà la vicepresidència primera; i el Ministeri de Cultura i Esport, que exercirà la vicepresidència segona.