L’Agència Tributària Valenciana (ATV) recupera l’atenció presencial, gratuïta i personalitzada per a ajudar a la ciutadania en l’elaboració de la Declaració de la Renda de 2021, després de dos anys d’atenció únicament telefònica a conseqüència de la pandèmia.
Així, l’ATV calcula que un total de 2,4 milions de valencianes i valencians estan obligats a presentar la Declaració de la Renda 2021 i la Generalitat i, amb l’objectiu de facilitar el compliment de les obligacions tributàries, ha habilitat un complet servei d’atenció personalitzada que torna a incloure tant l’assessorament presencial com telefònic, que ha sigut l’única modalitat habilitada en aquests dos últims anys.
A partir del 6 d’abril s’inicia el termini perquè totes les persones obligades a declarar puguen presentar la seua Declaració de la Renda 2021 a través d’Internet, a través del servei RentaWeb, mentre que a partir del 5 de maig s’inicia el servei d’atenció personalitzada telefònica i l’1 de juny arrancarà, finalment, la tramitació de manera presencial, per a això la Generalitat reforçarà de nou els seus serveis amb la instal·lació d’oficines mòbils i temporals en més d’una vintena de municipis de tota la Comunitat, oferint de manera gratuïta la possibilitat d’ajudar als valencians i valencianes a l’elaboració de la seua renda.
Servei presencial ‘Més prop del teu’
El servei d’atenció presencial, denominat ‘Més prop de la teua’, oferirà assessorament i la possibilitat de realitzar la declaració des de la seu de l’ATV a València (Carrer Gregorio Gea, 14) i des de les seues delegacions a Alacant (Carrer Churruca, 15) i a Castelló de la Plana (Plaça Tetuan, 38), al que sumaran més d’una vintena d’oficines de la renda que instal·larà la Generalitat al llarg de tota la Comunitat Valenciana.
Així, la directora de l’ATV, Sonia Díaz, ha confirmat que l’objectiu és «complementar el servei que realitza l’AEAT en les seues delegacions en la Comunitat, ampliant el nombre de punts presencials als quals la ciutadania pot acudir presencialment perquè l’ajudem a fer la seua Renda».
Aquest servei que estarà en funcionament igual que l’estatal a partir de l’1 de juny estarà localitzat en localitats que «bé per la seua ubicació geogràfica, per la seua distància a les delegacions estatals o per concentrar un volum molt important de població requerisquen un reforç que ens comprometem a oferir des de la Generalitat», tal com assenyala.
A partir del dia 26 de maig, s’obrirà el servei de cita prèvia que serà imprescindible per a poder rebre atenció personalitzada i que permetrà a la ciutadania valenciana sol·licitar el lloc, el dia i l’hora més convenient en el seu cas per a l’atenció presencial, que serà a partir de l’1 de juny.
La cita prèvia podrà concertar-se a través de la web de l’Agència Tributària, l’app ‘Agència Tributària’, a través del telèfon automàtic 24 hores 915 357 326 o 901 121 224 o a través del telèfon d’atenció personal de cita prèvia 915 530 071 o 901 223 344, que estarà disponible de dilluns a divendres de 9 a 19 hores.
Servei telefònic ‘Li cridem’
Per a la campanya de la Renda 2021, la Generalitat també prestarà el servei telefònic «Li Cridem» -en col·laboració amb l’AEAT– que assessora en la realització de les declaracions de la renda i respon dubtes en relació a terminis, deduccions, tipus impositius o qualsevol altra qüestió relacionada per telèfon.
A partir del dia 3 de maig, la ciutadania podrà sol·licitar cita prèvia per a aquest servei que entrarà en funcionament el dia 5. Perquè puguen contactar-nos a través del servei ‘Li Cridem’ és fonamental que hagen confirmat també la cita prèvia i una correcta identificació. La persona o persones titulars hauran d’identificar-se en la trucada i per a això hauran de tindre a mà el mòbil que es va comunicar en registrar la Cl@ve PIN o, per contra, obtindre abans els números de referència per Internet.
Per a la campanya de 2020, i dins del pla «Li cridem», els i les professionals de l’ATV van atendre un total de 19.653 persones a través del servei telefònic amb una mitjana de 14 persones ateses de mitjana per lloc. A més, van tramitar 15.698 declaracions de la Renda, amb una estimació d’11 declaracions per posat al dia de mitjana.
També, a través del correu electrònic (oacrenta_atv@gva.es) es van resoldre un total de 366 consultes principalment sobre com declarar ajudes de l’ERTO, arrendaments i obres de rehabilitació.
Col·laboració amb municipis
A més de l’atenció de les cites concertades, l’ATV també posarà a disposició dels municipis diversos canals de comunicació per a resoldre els dubtes que puguen sorgir i qüestions particulars. De fet, està habilitada l’adreça de correu electrònic oacrenta_atv@gva.es per a qualsevol dubte vinculat a l’aplicació de deduccions autonòmiques i qüestions particulars en les declaracions.
No obstant això, aquest no és l’únic mitjà habilitat per a atendre dubtes de la ciutadania, ja que també es podrà fer a través de la web genèrica i del 012. Un organisme que atén tots els dubtes vinculats amb l’Impost de Transmissions Patrimonials i Actes Jurídics Documentats, Successions i Donacions i Vehicles, així com tots els dubtes referits a la gestió recaptatòria.