Burgos acollirà els dies 9 i 10 de juny la I Trobada d’Alcaldes i Alcaldesses del Camí del Cid, un fòrum que reunirà els representants municipals de les localitats que formen part de l’itinerari i que tindrà com a principal objectiu posar en valor el paper dels pobles i localitats de la ruta, plantejar accions de futur i analitzar els treballs realitzats en els últims anys.
En 2002 el monestir de Sant Pere de Cardeña (Burgos) va acollir la sessió extraordinària de constitució del Consorci Camí del Cid, l’entitat encarregada de la dinamització, divulgació i promoció turística del recorregut. Ara, 20 anys després, es pretén posar en relleu la importància del Camí del Cid com un gran itinerari turístic cultural que travessa huit províncies espanyoles pertanyents a quatre comunitats autònomes: Burgos i Sòria, a Castella i Lleó; Guadalajara, a Castella-La Manxa; Saragossa i Terol, a Aragó; i Castelló, València i Alacant, a la Comunitat Valenciana.
Els presidents de les diputacions provincials de Burgos i Sòria, César Rico i Benito Serrano respectivament (aquest últim ostenta en l’actualitat la presidència del Consorci Camí del Cid), han sigut els encarregats de presentar el fòrum. El president burgalés s’ha referit al Consorci Camí del Cid com una institució “exemplar”. En aquest sentit ha assenyalat que l’entitat va tindre en el seu principi l’impuls polític però, després, va ser capaç de conjuminar les voluntats de huit províncies i huit diputacions provincials diferents “ja per si mateix aquest és un fet diferencial en el context d’Espanya”. Amb aquesta idea ha coincidit el president provincial de Sòria qui ha parlat del Camí del Cid com una eina turística i cultural “de primer nivell”. Així mateix, ha subratllat que treballar durant 20 anys posant d’acord a 8 províncies i en algun dels casos sobre alguna de les zones més castigades per la despoblació “ens fa pensar en el gran futur que tenim”.
La Trobada
La trobada es dividirà en dues jornades. La primera se celebrarà en el monestir de Sant Agustí de Burgos, seu del Consorci Camí del Cid. A través d’un fòrum de debat entre els representants municipals, es planteja abordar la necessitat de projectes col·laboratius interterritorials com el Camí del Cid, la repercussió de la ruta en el turisme i en l’economia dels pobles i la implicació de les institucions locals, fent un balanç dels assoliments obtinguts en els últims vint anys.
La segona es desenvoluparà en el monestir de Sant Pere de Cardeña i està previst que els alcaldes i alcaldesses assistents signen una declaració conjunta en la qual s’inclouran les conclusions del dia anterior. Aquest acte tindrà una gran força simbòlica, perquè se celebrarà en el mateix lloc on, fa vint anys, es va constituir el Consorci Camí del Cid. A més, es crearà una “càpsula del temps” que es depositarà en el monestir burgalés.
El Camí del Cid és un dels grans itineraris turístic culturals del país i és una de les cinc rutes que integren la marca de Turespaña «Rutes Culturals d’Espanya». L’itinerari segueix les petjades literàries i històriques de Rodrigo Díaz de Vivari, el Cid Campeador, el famós cavaller medieval del segle XI. La principal guia de viatge del Camí és el Cantar de mio Cid, el gran poema èpic medieval hispànic. La ruta travessa alguns dels territoris amb menor densitat demogràfica d’Espanya pel que els grans protagonistes són els seus xicotets pobles. Les jornades del 9 i 10 de juny donaran veu a tots els alcaldes i alcaldesses implicats en l’itinerari dues dècades després de la creació del Consorci Camí del Cid.