Durant el desenvolupament de la campanya internacional “Clean up the Siga” (Netegem els mars), els voluntaris d’APNAL-Ecologistes en Acció de Vinaròs van retirar, el diumenge 22 de maig, 300 quilos de tota mena de residus i fems depositats a la platja del riu Sénia a Vinaròs. Els residus més abundants van ser els plàstics i les llandes d’alumini.
La campanya “Netegem els mars” s’organitza des de 1995 sota la coordinació de l’ONG italiana Legambiente. Desenvolupa accions simbòliques de neteja residus en platges litorals i fons marins. El seu principal objectiu és sensibilitzar i implicar la ciutadania i administracions en un dels grans reptes als quals ens enfrontem en aquest segle, els fems marins.
APNAL-Ecologistes en Acció va desenvolupar l’activitat en el municipi de Vinaròs, a la platja del riu Sénia i en ella van participar set voluntaris. Van ser mostrejats 150 metres de la platja de cudols (una àrea aproximada d’uns 1900 m²), recollint-se 2000 litres (300 quilos de tota mena de residus, compostos principalment per plàstics, lates de begudes, residus agrícoles, metalls, cordes, electrodomèstics, etc.
Els resultats són escruixidors i els residus presents en la mar i platges continuen sent importants, afectant greument la biodiversitat, a les cadenes tròfiques, a la nostra salut, al turisme, als recursos econòmics locals dedicats a la neteja del litoral que cada vegada han d’incrementar-se, etc.
La mar Mediterrània continua sent un autèntic abocador i aquesta problemàtica segueix sense solució. Existeixen tota mena d’abocaments incontrolats en zones terrestres i marines per culpa de la negligència humana i a la permissivitat de les administracions. Els rius i barrancs continuen sent autèntics abocadors de tota mena de residus que són arrossegats i depositats en la mar després de les pluges intenses. En les zones marines, embarcacions d’esbarjo, pesca, i activitats comercials, també col·laboren de manera important amb aportacions de residus.
APNAL-Ecologistes en Acció porta ja més de 10 anys sondejant zones litorals i la problemàtica ha anat en augment any rere any a pesar que els ajuntaments destinen grans quantitats de diners públics per a netejar platges i maquillar aquesta seriosa problemàtica.
De la platja netejada, només es van retirar els residus existents en la capa superficial de les graves, però segons l’Associació, s’agreuja la problemàtica si s’avaluara el que queda enterrat. De tots els residus trobats, el 85% van ser plàstics en les seues múltiples modalitats (botelles, garrafes, envasos, bosses, flascons, etc.) Crida també l’atenció l’enorme quantitat de llandes de refrescos trobades i el seu estat de degradació.
Des de l’Associació es dona les gràcies a tots els voluntaris que van fer possible la realització de la campanya.