L’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-ASAJA) urgeix a la Comissió Europea a posar en marxa les propostes del Comité Econòmic i Social Europeu (CESSAMENT) recollides en el seu Dictamen sobre “Seguretat alimentària i sistemes alimentaris sostenibles”. Aquest òrgan de la UE, en el qual participa l’organització agrària a través d’ASAJA i COPA-COGECA, proposa “crear una agència per a la certificació de productes importats conformement a les normes de sostenibilitat de la Unió Europea” a fi “d’evitar distorsions de la competència”, “salvaguardar la competitivitat dels productors europeus” i “garantir preus justos al llarg de la cadena”. Fins i tot planteja examinar “l’establiment d’un Mecanisme d’Ajust en Frontera per Carboni (MFAC) per a les importacions agrícoles”.
El CESSAMENT planteja de manera explícita que tots els acords comercials de la UE amb països tercers i els acords de l’Organització Mundial del Comerç (OMC) han d’incorporar les estratègies del Pacte Verd Europeu “com a normes mundials de sostenibilitat”. Així, insta a Brussel·les a vetlar per una “vertadera reciprocitat” i “unes condicions de competència equitatives”, exigint “la deguda diligència a les empreses al llarg de les seues cadenes de subministrament a fi d’identificar, previndre i mitigar els riscos ambientals i socials, així com les violacions dels drets humans”. Segons el Dictamen, “la UE ha de garantir que els acords comercials no externalitzen aquests problemes ni agreugen la desforestació d’altres països”, com ocorreria, per exemple, amb l’Amazones si tirara avant el tractat de Mercosur.
El CESSAMENT també demanda que “tots els acords comercials han de respectar les disposicions sanitàries i fitosanitàries de la UE i atindre’s al principi de precaució”, la qual cosa evitaria l’entrada d’enviaments agraris procedents de països tercers amb matèries actives fitosanitàries que han sigut prohibides a Europa a causa del seu elevat risc sobre la salut humana i el medi ambient.
AVA-ASAJA coincideix amb aquestes reivindicacions i amb els advertiments que afig el CESSAMENT: “En l’estratègia ‘De la Granja a la Mesa’, la Comissió proposa poques accions concretes per a reforçar el sector agroalimentari i la renda dels productors primaris, i cap d’aquestes accions enforteix la competitivitat del sector. Aquestes qüestions clau haurien de ser el centre de l’aplicació de l’estratègia, ja que determinaran el seu èxit. Si no hi ha canvis en les polítiques comercials de la UE, els objectius de l’Estratègia no es compliran”.
En aquest sentit, subratlla l’apartat que el CESSAMENT dedica a “garantir preus justos i prohibir les pràctiques comercials deslleials”: “Una cadena agroalimentària que funcione correctament serà tan forta com el més feble de les seues baules, i, durant massa temps, la baula més feble ha sigut l’agricultor”. Per això, la UE ha d’establir mesures per a “obtindre uns ingressos justos i adequats i que s’oferisquen als consumidors productes saludables de qualitat a preus raonables”.