L’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-ASAJA) se suma a la seua organització nacional ASAJA per a reclamar al Govern la posada en marxa de mesures fiscals urgents que alleugen els increments dels costos de producció, els quals resulten inviables i posen contra les cordes la rendibilitat de la majoria de produccions agropecuàries.
Segons reconeix el Ministeri d’Agricultura en el seu últim informe ‘Índexs de preus pagats pels agricultors’, els costos de producció s’han disparat un 29,42% en un any, incrementant en cinc punts la pujada interanual registrada en el mes anterior. Els inputs que més s’han encarit són: l’energia (+86%, tant l’electricitat (+161%) com els carburants (+44%), matisant que l’estudi no comptabilitza el cost del gasoil agrícola situat en màxims històrics d’1,4 euros per litre), els fertilitzants (+86%, sent els nitrogenats els que més pugen amb +146%), els pinsos per a alimentació animal (+23%, amb els pinsos per a porcí al capdavant amb +26,6%) i els productes fitosanitaris (+18%).
El Ministeri d’Agricultura, en la seua un altre informe ‘Índexs de preus percebuts agraris’, admet que la gran majoria d’agricultors i ramaders no han pogut repercutir aquesta escalada històrica dels costos de producció en les cotitzacions que han rebut en l’últim any, perquè l’evolució general dels preus tan sols s’ha elevat un 18%, pràcticament la meitat de l’augment de les despeses. Fins i tot en el cas dels cítrics, el cultiu majoritari en la Comunitat Valenciana, el Ministeri conclou que és l’únic producte agrari que ha experimentat una baixada dels preus a peu de camp (-28,5% de mitjana).
AVA-ASAJA denúncia que la reforma de la Llei de la Cadena Alimentària “no ha servit per a res. És evident que els productors continuen treballant a pèrdues i això, més prompte que tard, accelerarà l’abandó de camps i el tancament de granges. El Govern ha d’investigar què està passant en la cadena, fixar uns costos mitjans efectius de producció actualitzats amb aquesta inflació i establir sancions exemplars a fi de garantir preus dignes per al productor”.
Adverteix així mateix que la bonificació de 20 cèntims del carburant, que acaba el 30 de juny, ha quedat ja àmpliament superada pels increments del preu. Per tot això, l’organització agrària insisteix al Govern en la necessitat d’establir mesures com la reducció de l’IVA dels hidrocarburs per a situar-ho en el tipus reduït o superreduït amb el marge que estableix la Directiva europea de fiscalitat i a activar les reduccions en la factura del gasoil del 35% i del 15% dels fertilitzants i plàstics en l’IRPF, tal com es recull en la Llei de la Cadena Alimentària, així com afegir una reducció en els productes fitosanitaris necessaris per a combatre les plagues i malalties.
L’associació igualment demanda la reducció dels costos energètics aplicant, d’una vegada per sempre, la doble tarifa elèctrica per al reg, tal com ha vingut anunciant el Govern des de finals de 2020 en la Llei de Pressupostos per a 2021 i posteriorment en la Llei de la Cadena Alimentària i que ha sigut incomplit reiteradament fins hui.
AVA-ASAJA exigeix un increment de la deducció de les despeses de difícil justificació per als agricultors que tributen en el règim d’estimació directa de l’IRPF, així com un increment en l’IVA compensatori del 10,5% al 12% en ramaderia per a equipar-lo amb el d’agricultura en el règim especial d’agricultura i ramaderia de l’IVA.
També considera urgent l’aplicació del tipus superreduït del 4% de l’IVA a les compres realitzades pels productors agraris d’aquells mitjans de producció necessaris per al desenvolupament de la seua activitat, com a inputs agraris i matèries primeres.